Filozofski teatar: Thomas Piketty

Rendez-vousEkonomist Thomas Piketty  bit će gost Filozofskog teatra. Tom prilikom predstavit će i svoju knjigu Kapital u 21. stoljeću po prvi puta prevedenu na hrvatski. Njegov dolazak u Zagreb 9. travnja uvod je u Festival Francuske u Hrvatskoj « Rendez-vous » koji će se održati od svibnja do rujna 2015. Riječ je o multidisciplinarnom festivalu koji će predstaviti sve aspekte francuske kulture i održavat će se diljem Hrvatske.

Paul Krugman, koji je osvojio Nobelovu nagradu 2008., proglasio je Kapital u 21. stoljeću “najvažnijom knjigom godine, a možda i desetljeća”.
Utjecaj koji je Thomas Piketty izvršio na ekonomsku misao impresivan je. Čak se i u hrvatskom saboru vode debate o toj knjizi na zavidnih 700 stranica. I kakav god stav imali o Pikettyju, jedno je sigurno: nitko prije njega nije uspio izazvati globalnu diskusiju o ekonomskim pitanjima. Uz bogate statističke podatke, Piketty je u svojoj knjizi uspio dokazati da je teza o 1% najbogatijih naspram 99% siromašnih u principu točna. Njegove su dvije osnovne tvrdje da koncentracija kapitala u malom broju ruku stvara nejednakost i da je povrat od kapitala veći od ekonomskog rasta. Rješenje koje nudi Piketty je progresivno oporezivanje bogatstva na svjetskom nivou.

Događanje podržava:

Mazars logo

rendezvous_blok