Glazbenica Chantal Mathieu, gošća trećeg međunarodnog Zagrebačkog festivala harfe

 

Francuski institut u Hrvatskoj partner je trećeg  međunarodnog Zagrebačkog festivala harfe koji će se održati od 23. do 28. travnja 2016. u Zagrebu.

Ne propustite koncert velike francuske harfistice Chantal Mathieu, 27. travnja u 20h. Na programu koncerta su djela Mcedelova, Bacha, Faurea, Tourniera te Albeniza.

 

Chantal Mathieu

Sa samo 14 godina Chantal Mathieu osvaja prvu nagradu harfističkog natjecanja na Pariškom konzervatoriju. Taj uspjeh slijedi prva nagrada na međunarodnom harfističkom natjecanju u Izraelu te prva nagrada na Pariškom međunarodnom harfističkom natjecanju u organizaciji Udruge solista. Nakon toga, Chantal Mathieu osvaja  drugu nagradu Međunarodnog glazbenog natjecanja u Ženevi te nastavlja briljantnu solističku karijeru zahvaljujući kojoj putuje po cijelom svijetu. Gošća je najprestižnijih orkestara u svijetu, poput Bečke filharmonije, a priređuje i brojne koncerte komorne glazbe, područja kojem je osobito privržena. Chantal Mathieu također redovito nastupa s ansamblom Contrechamps iz Ženeve te ansamblom  Villa Musica iz Mainza. Kao priznata pedagoginja, ona podučava harfu i komornu glazbu na Visokoj školi za glazbu u Lausanni te održava master classove na pet kontinenata.  Uz sve ove aktivnosti, Chantal Mathieu se strastveno zalaže za proširenje repertoara svog instrumenta. Prepisala je i objavila brojne glazbene komade, osobito od J.S.  i C.P.E. Bacha te stvorila djela koja su joj posvetili, između ostalih, Franco Donatoni (septet « Chantal »), Michael Jarrell (Konverzije za harfu), Jost Meier (Concerto za harfu i orkestar),  Éric Gaudibert (Zwielicht za flautu i harfu), Thomas Lauck (Saitenspiel), Julien-François Zbinden (Tri japanska crteža  i Alternacije za flautu, violu i harfu). Značajna diskografija Chantal Mathieu odraz je bogatstva njenog repertoara.

Više informacija na: www.zagrebharpfestival.com