Hrvatska, počasni gost događanja FIAAC en Pouilly Fumé!

Od 28. travnja do 1. svibnja 2017.

Za svoje peto izdanje, Sajam aktualne umjetnosti u vinskim podrumima (FIAAC) područja Pouilly Fumé, odaje počast Hrvatskoj pozivajući dvije hrvatske umjetnice: Paulinu Jazvić i Gordanu Bakić.

Kao i svake godine od 2013.,  FIAAC en Pouilly Fumé organizirat će eklektičku panoramu suvremenog slikarstva kroz izbor slika francuskih i stranih autora koje će biti izložene u netipičnim prostorima: golemim vinskim podrumima ili intimnim prostorima malih podruma. Kroz četiri dana publika koja voli umjetnost i vino moći će slobodno šetati između rijeke Loire i vinograda, po području gdje se uzgaja vrhunsko vino koje ove godine slavi 80. rođendan. Bogata razmjena između umjetnika, vinara i posjetitelja, sve veće prisustvo vlasnika galerija i kolekcionara, porast kupnje umjetničkih dijela i ceremonija dodjele nagrade reprezentativnog ocjenjivačkog suda iz svijeta umjetnosti svake godine čine FIAAC sve uspješnijim.

 

Paulina Jazvić

Slike Pauline Jazvić satkane su od nezaobilaznih simbola i znakova današnje popularne kulture, prisutne na sve četiri strane svijeta koji su dokaz  uniformnosti naših društava: sve je postalo Pop Art.

Kroz poseban ženski pogled Paulina Jazvić želi naglasiti tu monotoniju i utjecaj koji ona vrši na život pojedinaca. Način na koji autorica kritizira društvo diskretan je i subtilan, preobražen šarmom i duhom njezinih djela.

paulina

 

Gordana Bakić

Već nekoliko godina Gordana Bakić u potpunosti se posvećuje slikarstvu na platnu i na drugim podlogama. Nakon što je na više načina propitivala različite problematike umjetničkog rada, njezina sadašnja ostvarenja kombiniraju ta višestruka pitanja.

Slika se najčešće individualizira i najčešće je u dijalogu s drugim likovnim djelima, bez da je nužno i isključivo usmjerena prema njima. Slika ima vlastitu egzistenciju neovisnu o drugim djelima. Ova dualnost ili komplementarnost nije rezultat njezina pozicioniranja već plod individulnog rada. Ako se njezin rad i upisuje u klasičnu paradigmu slikarstva, on je ipak pod brojnim kulturnim utjecajima, te nije nužno u okvirima vizualnog.  

bakić