Zagreb ugošćuje L.I.R., prvu digitalnu « Babilonsku knjižnicu » !

copyright : Nicolas Boudier

Od 3. rujna do 2. listopada 2016.
Svečano otvorenje : 3. rujna u 19 sati
Od utorka do petka : 12:30 – 19:30
Subotom : 11:00 – 14:00
MEDIJATEKA FRANCUSKOG INSTITUTA – Preradovićeva 5 – 10 000 Zagreb

Uđi u vizualni svijet knjiga i kroz hologram doživi nezaboravno iskustvo!

Prije izlaganja na Sajmu knjige u Frankfurtu u 2017. godini, digitalna književna kabina L.I.R. (Livre in Room) koju je osmislio francuski umjetnik Joris Mathieu bit će predstavljena u Zagrebu od 3. rujna do 2. listopada.

Predstavljena u medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj u suradnji s književnim festivalom Literatura Mundi,  L.I.R. je imerzivna i začuđujuća instalacija koja poziva gledatelja da na nekoliko trenutaka pobjegnu od stvarnosti uranjajući u snove pisaca : posjetitelj bira knjigu, skenira bar kod i pojavljuje se hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz knjige. Svaka knjiga je pretočena u slike, glas i glazbu.

 

L.I.R. okuplja više od 30 knjiga po izboru 4 francuska pisca (Antoine Volodine, François Beaune, Lorris Murail, Lancelot Hamelin) koji će vas povesti na putovanje od Victora Hugoa do Jamesa Ellroya, preko Miguela Cervantesa, Maksima Gorkog ili Mihaila Bulgakova, ne zaboravljajući ni knjige za najmlađe.

Izloge Medijateke krasit će prigodno ruho a tijekom čitavog rujna bit će organiziran i popratni program čitanja i susreta. Već sad vam zakazujemo sastanak s francuskom književnicom Muriel Barbery u subotu, 10. rujna u 12 sati.

Joris Mathieu, autor projekta, diplomirao je izvedbene umjetnosti i osnovao kazališnu skupinu Compagnie Haut et Court u Lyonu. Strastveni ljubitelj književnosti i likovnih umjetnosti, gradi karijeru scenskog autora i ostvaruje vrlo ambiciozne projekte eksperimetalne umjetnosti uporabom tehnološke dimenzije. Njegova kazališna djela suptilan su spoj književne, pjesničke i glazbene kreacije, optičke iluzije i novih medija digitalne umjetnosti čiji je cilj pobuditi senzorna osjetila gledatelja. U posljednih nekoliko godina uspjeh njegova umjetničkog pristupa prelazi granice Francuske i pobuđuje zanimanje sve šire publike. Trenutno je Joris Mathieu ravnatelj kazališta Théâtre Nouvelle Génération-CDN u Lyonu i kazališta Théâtre des Ateliers.

 

Organizacija : Francuski institut u Hrvatskoj i Festival Literatura Mundi (Festival svjetske književnosti)

Uz potporu Francuskog instituta, Grada Lyona i programa Teatroskop. 
Ova manifestacija organizirana je u okviru projekta « Bibliothèques vivantes » (Živuće knjižnice) kojeg vodi Francuski institut.

LIR