Kotač vremena, izložba fotografija Jelene Remetin

Rendez-vousIzložba fotografija pod nazivom « Kotač vremena » ( « La roue du Temps »)  Jelene Remetin otvara se 15. rujna u 20h u Medijateci kao dio festivala Francuske u Hrvatskoj ‘Rendez vous’ .

U seriji fotografija ‘ Kotač vremena’ usamljeno mjesto i trenutak ulaze u novu dimenziju uz pomoć intervencije slikanja na digitalnim negativima, te na takav način postaju razglednice gdje je vrijeme ostalo zarobljeno u klišeju.

Slikarica, fotografkinja i redateljica,  Jelena Remetin je rođena u Splitu, živi u Francuskoj, a djeluje u području  audiovizualne  i primjenjene  umjetnosti više od dvadeset godina.

Članica je francuskog društva likovnih umjetnika « La Maison des Artistes », te hrvatskog HDLU-a.

U Parizu je završila fotografiju i film u audiovizualnoj visokoj školi « EFET ».  Njen diplomski film je ušao u kolekciju Univerziteta « Complutense de Madrid »  kao dokumentacija LGBTIQ istraživanja na temu “Seks, Estetizam i audiovizualna kultura“.  Nakon studija snimila je nekoliko kratkih filmova koji su bili predstavljeni na više festivala ( Cannes, Pariz, Chicago, Madrid, Saint-Petersbourg, Vebron, Hyerres, Huatulco Mexique,…), te videa od kojih je jedan bio finalist natječaja David Lynch.


Remetin Les voyageurs ailés

Prije nekoliko godina Jelena Remetin je specijalizirala audiovizualnu produkciju u  « Centre Européens de Production de Films » u Parizu. U međuvremenu nastavlja sa fotografiranjem i filmom. Izlaže svoje slike i fotografije u izložbenim prostorima kao što je muzej grada Eze u Francuskoj, u kapelici Tuluških karmelićanki u sklopu festivala « Traverse Vidéo »  u Toulouseu, u galeriji « Art Factory » u Berlinu,  u dvorcu Sully u Parizu, odnosno u centru za nacionalne spomenike kao finalistica natječaja Estée Lauder Pink Ribbon Photo Award 2013. Nakon toga slijede  « Salon d’Automne » u Parizu, odnosno jesenji salon, te 16. Salon « Volumes et Couleurs » u dvorcu Buc, u Versaillesu.

Od 2012. godine radi na svom projektu « BodyCombat » srednjemetražnom 40-minutnom  filmu s temom mlade žene koja vodi brutalnu borbu protiv duhova svoje prošlosti. Zahvaljujući BodyCombatu, novom sportu današnjice koji je tjelesna, a osobito psihološka terapija, ona pronalazi snagu da se suoči s teškom obiteljskom tajnom,  traumom incesta koji joj je ugrozio djetinjstvo.

Okružena kvalitetnom i motiviranom filmskom ekipom, ona je umjetnica koja uvijek uspijeva konkretizirati svoje ideje i započete projekte.

Istovremeno završava svoj projekt „ Snivamo, pa što“, seriju fotografija karaktrističnu po intervenciji slikanja po digitalnim negativima fotografije. Serija je inspirirana likovima u stanju snova.

Trenutno ima  nekoliko novih projekata  u izradi: to je produkcija

dugometražnog filma « Au fil de la dentelle »,  novu seriju slika  « Figuracija tjeskobe » (« Figurer l’angoisse ») kao i audiovizualni projekt « Na svakom mjestu postoje ljudi » (« Dans chaque lieu il y a des gens ») gdje se više umjetničkih kategorija, fotografija, video, zvučni dizajn i scenaristička riječ umrežuju u projektu kao interdisciplinarni proces, stavljajući naglasak na geolokalizaciju i zvučne softvere, odnosno tehnologiju kao sve prisutnijeg dramaturškog sredstva.

U studenom i prosincu 2015.izlaze na « Art en Capital » u Grand Palais-u, i na salonu   « Salon des Beaux Arts, Louvre » u Parizu , te će u 2016 godini prirediti samostalnu izložbu u splitskom Salonu Galić, a hrvatska premijera filma BodyComabat je predvidjena u « MM » Studentskog Centra  u Zagrebu krajem 2015. godine.

Web :   www.jelenaremetin.com

rendezvous_blok