Izložba Josipa Vanište

Crteži, projekti, filmovi

Od 20. rujna do 16. listopada Medijateka odaje počast velikom hrvatskom slikaru Josipu Vaništi kojemu je nedavno dodijeljen francuski orden reda Viteza umjetnosti i književnosti. 

Josip Vaništa rođen je 17. svibnja 1924. u Karlovcu. Nakon mature u realnoj gimnaziji odlazi na studij likovne umjetnosti u Zagreb. Studij završava i diplomira u klasi Marina Tartaglie 1950. godine. Profesor je na Tehničkom, odnosno Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Nakon kraćih boravaka u Parizu, u raznim srednjoeuropskim gradovima i u Skandinaviji nastavlja profesorsku karijeru u Zagrebu. Član je HAZU od 1994.

“Raznolikost i živost njegova djela, a pritom unutarnja koherencija i strogost, izmiču svakom pokušaju cjelovitog predstavljanja. Čak je manji razlog teškoćama u žanrovskoj, discipliniranoj i tehničkoj razvedenosti djelovanja (crteži, slike, kolaži, zapisi, knjige, stavovi, naukovanje i poučavanje), a više u razgranatoj kronologiji, u nelinearnom i neortodoksnom shvaćanju vremena, u poricanju i preispitivanju ustaljenih tekovina, u procesualnosti i trajnoj nestabilnosti dosegnutih rezultata, čemu se – kao kontrapunkt – suprotstavlja maksimalna ozbiljnost korištenih postupaka, iznimna zahtjevnost i dorađenost predstavljenih djela, istančana osjetljivost apartnoga likovnog (ali i književnog, pretežno lirskog) izraza.”

Tonko Maroević