Jean-Marie Blas de Roblès

Stiže Jean-Marie Blas de Roblès !

3. 4. četvrtak, 19 sati

Tribina Razotkrivanje (FRAKTURA) – gost je francuski pisac Jean-Marie Blas de Roblès, autor romana Tamo gdje su tigrovi kod kuće.

Razgovor s autorom uz simultani prijevod s francuskog vodi Seid Serdarević

Novinski dopisnik Eléazard von Wogau živi u golemoj oronuloj kući u Alcântari, a budući da ga je žena napustila, jedino su mu društvo brbljavi papagaj i osamnaestogo­dišnja služavka Soledade. Njegova glavna opsesija neobjavljen je rukopis o isusovcu Atanaziju Kircheru, neobičnom i svestranom učenjaku o kojem je nekoć davno pisao disertaciju. No u njegov svijet, sveden na posjete obližnjem restoranu i druženja s doktorom Euclidesom, iznenada ulazi tajanstvena Talijanka koja je u Brazil došla iz prilično nejasnih pobuda. Istodobno Eléazardova bivša supruga u potrazi za neotkrivenim vrstama fosila kreće na Mato Grosso, u paleontološku ekspediciju koja će u svakom pogledu postati avantura njezina života. A daleko od roditeljskog nadzora njihova kći Moéma svoju slobodu pokušava naći istražujući različite vrste seksualnosti i opojne droge…

U romanu Tamo gdje su tigrovi kod kuće Jean-Marie Blas de Roblès maestralno izmjenjuje dogodovštine svojih suvremenih likova s kro­nikom života osebujnog isusovca koja nalikuje hagiografiji. Ovo iznimno djelo do­bilo je izvrsne kritike, a 2008. osvojilo je i uglednu nagradu Prix Médicis.

Blas de Roblès istodobno kroči putevima Umberta Eca, Indiane Jonesa i Jorgea Amada… ono što počinje kao lažna metabiografija postaje pikarska avantura s erotskim eskapadama, varkama i neočekivanim obratima sreće.
Publishers Weekly

Pred kraj Roblèsova iznimna romana šaman kaže: “Poslanik će nas uskoro povesti prema brdu na kojem snovi teku u nezaustavljivim slapovima.” Ova sjajna knjiga i sama je jedno takvo brdo, koje se prelijeva vizijama dramatično šireći horizonte čitateljeve mašte.
Booklist