Izložba hrvatskog slikara Željka Senečića u medijateci

1. – 18. travnja 2017.

Otvorenje: 1. travnja

U Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj 1. travnja 2017. otvara se mala komorna izložba slika na platnu i staklu te pastela akademskog slikara Željka Senečića (Zagreb, 1933). To je popratna manifestacija koja se priređuje uz umjetnikovu kritičku i dijelom retrospektivnu izložbu što se istovremeno odražava u Galeriji Klovićevi dvori, također u Zagrebu. Izložba u Medijateci zamišljena je kao dodatni poziv za posjet i razgledavanje autorove velike antologijske prezentacije na Gornjem gradu.

Osim što je slikar i scenograf, Senečić je također televizijski, filmski i kazališni redatelj, pisac proznih i dramskih tekstova te scenarist i kolumnist. Njegove su najbrojnije slike na staklu, gdje je ostvario i svoja vjerojatno najmaštovitija, najslojevitija i najosobnija djela. Umjetnikovo vrhunsko majstorstvo u toj tehnici razotkriva se u činjenici da su mu radovi egzemplarno koloristički rješavani i u izvedbi često bliski dijelom apstraktnom postupku. Autor se time priključio nekolicini hrvatskih slikara koji su tu staru tehniku – Hinterglasmalerei – u metjerskom smislu doveli do takvog virtuoziteta i savršenstva da im u umjetnosti 20. stoljeća, u svjetskim okvirima, gotovo nema ravnih. Podsjećamo da je Senečić dobitnik Grand Prixa za slikarstvo – i to upravo za slike na staklu – na prestižnom Le Salon des Nations (Salonu nacija) u Parizu 1984. godine. U tim je djelima autor ponajprije slikar ugođaja s nizom prikrivenih simboličkih konotacija.

U slikama na platnu umjetnik demonstrira osebujnu figuraciju s nizom ekspresionističkih, pa čak i stanovitih tašističkih značajki, vidljivog duktusa i sa špahtlom često izgrebenih brojnih detalja. Pastele je dosad predstavljao samo sporadično, u malom broju i tek u nekoliko prigoda. Riječ je gotovo o monokromnim rješenjima, gdje ništa nije očvrsnuto u kompaktnim formama i gdje su prisutne samo slutnje, uronjenost svega predstavljenog u guste sfumature.