Izložba “Tjedan zaljeva Morbihan 2015.”

HRVATSKA POČASNI GOST

Autor: Boško Lučev, mag.ing.el

 

Zaljev Morbihan se nalazi u Bretanji na atlantskoj obali Francuske. Jako turističko odredište svoj turistički vrhunac dostiže svake dvije godine tijekom poznate pomorske manifestacije na kojoj se okupi preko tisuću brodova i preko pet tisuća mornara. U svibnju 2015. godine na pomorskoj manifestaciji Tjedan zaljeva Morbihan Hrvatska je bila počasni gost. Svoju pomorsku baštinu predstavila je na nekoliko načina. U malom maritimnom muzeju prikazane su fotografije i makete hrvatskih tradicijskih brodova; bili su izloženi tradicijski ribarski alati i praktično pokazan način njihove izrade, a u malom brodogradilištu djeca iz Vannesa su pod vodstvom hrvatskih instruktora izgradila brodić s kojim su zadnji dan i zaplovili.

U Vannes je dopremljeno jedanaest tradicijskih barki koje su svih dana festivala plovile u društvu više od tisuću brodova. Kroz tjedan dana snimljen je veliki broj fotografija, a ovim izborom se pokušava predstaviti manifestacija kroz četiri grupe: Vannes i luka, veliki brodovi, parada brodova i hrvatski nastup.

Olympus – Hrvatska financijski podržao izradu fotografija svih snimljenih fotoaparatom Olympus OM-D M1 i Zuiko objektivima.

 

Baveći se amaterski fotografijom Boško Lučev sudjelovao je na mnogim regatama tradicijskih brodova kao sudionik ili promatrač. Svojim fotografijama već desetak godina svjedoči razvoju i napretku ideje očuvanja pomorske baštine. Plovio je kao član posade legendarnog leuta Bažokić na prvoj obnovljenoj regati Rota palagruzona 2010 godine. Pod raznim naslovima izlagao je fotografije slične tematike u Rovinju, Zagrebu, Portorožu, Hvaru, Betini, Prviću, Zadru, Poljskoj, Lovranu, Morbihanu. Urednik je internet portala Burtiž (burtiz.otokprvic.info) dobro poznatog ljubiteljima pomorske tradicije po reportažama i korisnim informacijama.