Izložba stripa: Stranac, Jacquesa Ferrandeza, prema knjizi Alberta Camusa

od 18. svibnja do 7. lipnja, Francuski institut

Kako bi proslavio skorašnje hrvatsko izdanje ovog vrlo lijepog grafičkog romana Jacquesa Ferrandeza, nastalog prema djelu Alberta Camusa u nakladi  Crtani Romani Šou, Francuski institut, koji je pružio potporu ovom izdanju kroz svoj program pomoći nakladi, poziva vas da pogledate izbor tabla.  Dubina tinte i sjena u jakom je kontrastu sa svjetlom akvarela koji graniče s odsjajem stvarajući vizualnu rezonancu s ovom tragedijom apsurda…

Uz ljubaznu dozvolu naklade Gallimard i u suradnji s 23. izdanjem Festivala stripa “Crtani Romani Šou”.

Istinski ljubitelj originala, Jacques Ferrandez, kojemu to nije prvi takav pokušaj, stavlja naglasak na karakteristično Camusovo korištenje glagola i romanu vraća svu njegovu snagu. Izbor akvarela čini sparnu i olovnu atmosferu Alžira između dva rata gotovo opipljivom. Sve se vrti oko osebujne ličnosti Meursaulta, naizgled bezosjećajna, pasivna prema smrti majke i svemu ostalome što mu se događa, koji se ne pokušava ni obraniti ni boriti. Nepristupačan, neshvatljiv, postaje gotovo neljudskim usprkos ljubaznosti i dobrim manirama. Njegova egzistencijalistička i fatalistička vizija svijeta čini ga „strancem u društvu u kojem živi“ (A.Camus).

Čitatelji Alberta Camusa prepoznat će dosljednost prijenosa ove priče u strip što će omogućiti novoj publici da otkrije ovaj veliki roman.

Jacques Ferrandez rođen je 1955. u Alžiru, a živi kraj Nice. Nakon završetka Škole za dekorativnu umjetnost u Nici, radio je s Rodolpheom na seriji „Raffini“, a potom je sam pisao provansalske priče „Arrière-pays“ i „Nouvelles du pays“. Prvi svezak, od ukupno 10, serije „Carnets d’Orient”, izdao je 1987. godine. Paralelno radi s Toninom Benacquistom na projektima „Outremangeur“ i „La Boîte Noire“. Njegov privilegirani odnos s književnošću konkretizira se u realizaciji brojnih ilustracija za romane Jean-Claudea Izzoa, Daniela Pennaca… Ljubitelj jazza,  a i putovanja, Jacques Ferrandez piše brojne putopise poput „Les Tramways de Sarajevo”, „Retours à Alger” i, najrecentnije, „Cuba père et fils“, sa sinom Pierreom. Također adaptira dva romana Alberta Camusa u stripovima: „Hôte” 2009. i „Étranger” 2013. S Yvesom Camdebordeom objavljuje 2014.  gastronomski strip „Frères de terroirs : carnets de croqueurs  ”.