Izložba Pogled na suvremeni cirkus

12.4.-7.5., Francuski institut, Preradovićeva 5

Fotograf Ivan Marenić, zaljubljenik u cirkusku umjetnost, od samog početka prati regionalni festival suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru CirkoBalkana i kroz objektiv svoje kamere bilježi gotovo svaki trenutak u i oko šatora. Izbor fotografija prikazuje različita lica suvremenog cirkusa u tradicionalnom prostoru za izvedbu – cirkuskom šatoru.

Izložba je neka vrsta podsjetnika prolaznicima  o njihovu osobnom odnosu s cikuskom umjetnošću, o pitanju što za njih cirkus današnjice predstavlja i da li su uopće upoznati s cirkuskom sadašnjošću.  Ova je izložba dio većeg projekta, kojeg podupire Francuski institutu u Hrvatskoj, a kojemu je cilj otkriti i promovirati suvremenu umjetničku kreaciju u području cirkusa. Projekt je vezan uz sedmo izdanje festivala CirkoBalkana koje će predstaviti dvije regionalne premijere, dvije predstave laureata CircusNext platforme, te odličnu europsku selekciju novih cirkuskih uradaka.

U okviru ovogodišnjeg izdanja, francuska kompanija Un Loup pour l’ homme razvija jednu od etapa svojeg projekta „Ride & Camp“, trenutno na regionalnoj turneji, kojim se uspostavlja direktna suradnja regionalnih cirkuskih umjetnika u cilju popularizacije cirkuske umjetnosti kod široke publike, ali i razvoju stručnih i umjetničkih kompetencija lokalnih aktera tog područja.

Kompanija će predstaviti 5. i 6. svibnja dvije različite predstave Face Nord i Rare birds, voditi radionice upoznavanja s cirkuskom umjetnošću za 80 učenika zagrebačkih osnovnih škola  i animirati 7. svibnja u Francuskom institutu  okrugli stol na kojemu će se razgovarati o iskustvima i položaju cirkusa u Francuskoj i Hrvatskoj.

Projekt je ostvaren u koprodukciji Francuskog instituta u Hrvatskoj i festivala CirkoBalkana, uz potporu regionalne mreže Teatroskop i grada Lillea.