Izložba « Hrvati, Francuzi i kravata »

Otvorenje izložbe – ponedjeljak, 6. studenog 2017. u 12h u Francuskom institutu, Preradovićeva 5, Zagreb

Academia Cravatica, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj, predstavlja od 6. do 11. studenog 2017. u Francuskom institutu (Preradovićeva 5, Zagreb) izložbu «Hrvati, Francuzi i kravata». Izložba je sastavni dio festivala « Dani kravate », jedinog festivala posvećenog fenomenu kravate s porukom « Hrvatska – Domovina kravate, Zagreb – Prijestolnica kravate », koji se odvijao u listopadu povodom Svjetskog dana kravate 18. listopada.

Ova izložba, koju koncepcijski potpisuje povjesničar umjetnosti Nikola Albaneže uz stručnog suradnika – povjesničara Vladimira Brnardića, donosi prikaz sudjelovanja hrvatskih vojnika u francuskog vojsci od 17. stoljeća, a posebno pukovniju Royal Cravates koja označava početak popularizacije kravate u Europi, ali i Americi. Kako bi označio početak njezina « osvajanja svijeta », kralj Louis XIV zavezao je u čvor rubac oko vrata, a ostali su ga slijedili…

Izložba nas podsjeća da je kravata, ali i rubac kao njezin preteča, imenovana po Hrvatima te da je bila prihvaćena na francuskom dvoru čime je ušla u svijet mode gdje se zadržala do današnjih dana.