Izložba “Gnjizdo” umjetnice Marianne Bulj

Od 30. ožujka do 15. travnja 2018. – Francuski institut – Preradovićeva 5

 

Marianna Bulj rođena je 1973. godine u mjestu Mont-Saint-Martin u Francuskoj.

Djetinjstvo u Zadru obilježeno je spontanim otkrivanjem prirode: veranjem po stablima, hvatanjem kukaca, promatranjem ptica i drugih životinja. Nebo puno zvijezda, stijene, kamenje, zemlja, kišne bujice pružaju neograničene mogućnosti za igru i otkrivanje nekog drugog svijeta. Livade, polja, borove šume mjesta su nesputanog istraživanja po cijele dane, čak i kada pada kiša.

Od 1996. živi i radi u Londonu u kojem započinje svoje umjetničko obrazovanje.

1998: upisuje Foundation course in Art & Design, tokom kojeg počinje pronalaziti svoj umjetnički izražaj.

2005 odlučuje se za povratak u Zadar, u kojem danas živi i radi.

Duge šetnje s fotoaparatom početak su istraživanja i vraćanja onom davno ostavljenom svijetu, svijetu u kojem je duh bio slobodan. Duh koji se ponovno oslobađa i potiče na stvaranje nekih novih oblika, oblika koji će stajati kao podsjetnik na neki drugi svijet; svijet slobodnog duha.

Prvu samostalnu izložbu postavila je u zadarskoj crkvi Sv. Dominika u srpnju 2016. godine. Na izložbi je javnosti predstavila skup instalacija pod nazivom Gnjizdo. Radovi su nastali kao odgovor na pitanje: ” Kako kvalitetno živjeti? Kako uopće funkcionirati u ovom materijalnom svijetu u kojem nas sve odvlači od naše prave prirode, od naše biti?” Umjetnica je dala i odgovor: ”Tako da sebi stvorimo sigurno mjesto. Mjesto na koje se uvijek možemo vraćati. Vraćati da se obnovimo i skupimo snage za dalje. Gnijezdo predstavlja to sigurno mjesto”.