Izložba fotografija Žarka Vijatovića „Na rubu“

Nakon izložbe « Pariz pod snijegom »u Medijateci Francuskog instituta,  Žarko Vijatović predstavlja izložbu « Na rubu » u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Fotografiranje krajobraza na rubovima urbanih sredina svojevrsna je opsesija Žarka Vijatovića, francuskog umjetnika s pariškom adresom. Gotovo poput svakodnevnog obreda, on šeće predgrađima te je nakon više od dvadeset godina promatranja i bilježenja zasebnih prigradskih svijetova, stvorio cikluse s više od tisuću fotografija dijelova Pariza, Zagreba ili Londona. Posrijedi, dakle, nisu poznati turistički ili urbanistički toponimi nego je riječ o specifičnim pejzažima poput savskog nasipa, pariškog kanala l’Ourcq, parka la Villette ili londonskih industrijskih postrojenja.  Prizori uronjeni u maglu, tematska okosnica svih fotografija,  ne zanimaju Vijatovića  samo zbog iščašene ljepote prizora ili kompozicijskih potencijala fotografiranog nego i zbog toga jer se oni, posredstvom Vijatovićevog objektiva, na izvjestan način opiru prepoznavanju. Ostajući anonimni, fotografirani prizori nesvodivi su pod zajednički socio-urbani nazivnik a što promatraću ostavlja stanovitu interpretativnu nesputanost. Osim toga,  Vijatović grupira fotografije i indeksira ih vlastitim sustavom arhiviranja koji je uvijek posve osoban i evokativan, propitujući tako koncept konačne neuhvatljivosti prizora.

Vijatovićev fotografski  izbor iz nekoliko ciklusa objedinjen naslovom  „Na rubu“ otvara se u utorak,  17. svibnja, u 19 sati, u MSU Galeriji.

Kustosica izložbe: Leila Topić

Žarko Vijatović rođen je 1952. u Washingtonu DC, u SAD-u. Završio je zagrebačku ALU, slikarski smjer no od 1987. godine se intenzivno bavi fotografijom. Član je francuskog Maison des Artistes (umjetničke udruge) od 1994. godine. Priredio je desetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Francuskoj te sudjelovao u nizu skupnih izložbi. Dobitnik je Nagrade „Ilford“ za crno-bijelu fotografiju 1992. godine. Vijatović je često fotografski portretirao Tomislava Gotovca te surađivao, pratio i fotografirao umjetnike „gorgonskog kruga“, između ostalih i Josipa Vaništu, čija izložba „Ukidanje retrospektive“, predstavljena 2012, u MSU, je predstavila rad „Listanje časopisa Gorgona“ koji Vaništa i Vijatović zajedno potpisuju. Autor je i brojnih kustoskih projekata poput recentnog u riječkoj galeriji Palach u kojoj je koncipirao izložbu radova Julija Knifera a 2015. je postavio izložbu Julije Knifer: „Le méandre est une forme de ma liberté“, u pariškoj galeriji Galerie Frank Elbaz.

 

Govor koji je održala Njezina Ekscelencija Michèle Boccoz; veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, prilikom otvorenja izložbe:

“Veliko mi je zadovoljstvo biti večeras s vama na otvorenju izložbe « Na rubu » posvećene iznimnom radu fotografa Žarka Vijatovića.

Dragi Žarko Vijatović, vaš umjetnički put predstavlja lijep primjer kulturnih odnosa između Francuske i Hrvatske. Već dvadest i pet godina živite i radite u Parizu. Diplomiravši na Likovnoj akademiji u Zagrebu, prvo ste se bavili likovnom umjetnošću da biste se kasnije u potpunosti posvetili fotografiji. Već je dugo vremena vaš rad posvećen urbanom krajoliku i zanimate se za zrclane igre između slikarstva i fotografije. Volite te posebne trenutke kad se, kako vi kažete, “priroda ponaša poput umjenika”.

Kao uvod u ovu izložbu, bilo nam je veliko zadovoljstvo ugostiti, u Medijateci Francuskog instituta, vaš projekt « Pariz pod snijegom », koji nam je otkrio jedan sniježni i magloviti Pariz, čarobni Pariz. Večeras predstavljate veličanstveni izbor iz tisuću fotografija koje ste snimili u Parizu, Zagrebu i Londonu pod maglom. Nije riječ o turističkim lokacijama, već o krajolicima : kanal Ourcq i park La Vilette u Parizu, industrijska postrojenja londonskog predgrađa, savski nasip. Ovim fotografijama otkrivate nam njihovu iznenađujuću i tajnovitu ljepotu.

Željela bih zahvaliti našim partnerima u ovom projektu, a posebno Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu koji je inicijator projekta. Uvijek nam je drago nastaviti suradnju u duhu Festivala Francuske u Hrvatskoj « Rendez-vous ».

Hvala vam.”