« OSAM SLIKA » Izložba u čast Borisa Glumca (1965. – 2017.)

Francuski institut u Hrvatskoj  – Preradovićeva 5 – Zagreb

21. prosinca 2017. / 21. siječnja 2018.

 

Francuski institut u Hrvatskoj ima čast predstaviti posthumnu izložbu umjetnika Borisa Glumaca koja se sastoji od 8 velikih formata iz njegova posljedenjeg umjetničkog ciklusa.

Rođen u Zagrebu 1965., Boris Glumac studirao je i živio u Parizu od 1984. do 2004. godine, a potom se vratio u svoj rodni grad. Nakon više godina posvećenih apstraktnoj umjetnosti, 2000. godine obilježavaju povratak umjetnika figurativnijem stilu u kojemu lica i tijela dominiraju prostorom. Od 2009. godine Boris Glumac odlučuje prekinuti s upotrebom pseudonima Boris Slavenski, te ponovno potpisuje djela svojim pravim imenom.  

Ovih 8 slika umjetnik je posebno izabrao za ovu izložbu. One su plod dugog sazrijevanja, a process kreacije nekih od njih trajao je više od 10 godina. Umjetnik je na njima radio i dorađivao ih kako bi što bolje iskazale njegove osjećaje. U njima je prisutan utjecaj francuskog postimpresionizma i istočnjačke umjetnosti. U više slika predstavljeni su parovi u trenucima osmoze, u kojima vrijeme izgleda zaustavljeno. Tako istaknuta intimnost ljubavnika također priziva umjetniku drage tematike srodnih duša i reinkarnacije.

Ova djela posthumno su svjedočanstvo senzibiliteta i velikog talenta Borisa Glumca.