HALL OF FAME

“Najbolji dokumentarni filmovi svih vremena dolaze u Dokukino u trećoj sezoni programa “Hall of Fame”!

Restart i Dokukino KIC nastavljaju s proučavanjem povijesti dokumentarnog filma/ Ovogodišnje izdanje Hall of Famea donosi šest filmova s liste 50 najboljih dokumentaraca svih vremena, nastale temeljem glasovanja 237 filmska kritičara.

Sve projekcije Hall of Famea su besplatne, a održavati će se od veljače do travnja subotom u 21h u Dokukinu KIC, Preradovićeva 5.

Hall of Fame započinje francuskim filmom „Shoah“ (1985.) redatelja  Claudea Lanzmanna. Osvojio je 14 nagrada na filmskim festivalima te među njima iznimno prestižne kao što su BAFTA i nagrada Filmskog festivala u Berlinu, a Washington post ga je proglasio filmskim događajem stoljeća. Claude Lanzmann je režirao ovaj 9 satni dokumentarac o holokaustu bez ijednog arhivskog snimka, intervjuirajući preživjele svjedoke i bivše naciste (koje je morao snimiti potajno jer su pristali samo na audio intervju). Njegov stil intervjuiranja donosi  zastrašujući portret događaja nacističkog genocida te pokazuje da antisemitizam, koji je izazvao smrt 6 milijuna Židova u holokaustu, još uvijek živi u mnogim ljudima.  Snimao se 11 godina, traje 9 sati i 23 minute, a zagrebačka publika će ga gledati kao dio svojevrsnog maratona  – u četiri termina kroz naredna tri vikenda; subota 7.2. u 21h, subota 14.2. u 21h, nedjelja 15.2. u 21h te subota 21.2. u 21h.

Najbolji dokumentarci svih vremena kojima se program nastavlja su:

LEVIATHAN (Lucien Castaing – Taylor, Verena Paravel, Francuska, UK, SAD, 2012. ). Vizualno zapanjujuć prikaz komercijalnog ribolova, snimljen kao dio projekta osjetilnog etnografskog laboratorija Harvard sveučilišta (Sensory Etnography Lab) a koji uz pomoć GoPro kamera vodi daleko od obale, u dubinu surovog života ribara na otvorenom moru.

NOSTALGIA FOR THE LIGHT (Patricio Guzman, Čile, 2010.). Film se prikazuje u suradnji s Francuskim institutom u Zagrebu a donosi priču o posljednjim ostacima diktature čileanskog predsjednika Augusta Pinocheta.

SANS SOLEIL (Chris Marker, Francuska, 1982.). Chris Marker bio je redatelj, pjesnik, romanopisac, fotograf i digitalni multimedijalni umjetnik koji se zanimao za složena pitanja brzog napretka života na planeti. Sans Soleil je njegov slobodni putopis iz Afrike do Japana ali i dokumentarac o prirodi ljudske memorije čiji nedostatci ponekad utječu na percepciju osobne i svjetske povijesti.

THE EMPEROR’S NAKED ARMY MARCHES ON (Hara Kazuo, Japan, 1987.) Radi se o originalnom i kontroverznom filmu koji ne samo da je postigao velik uspjeh u Japanu, nego je i svjetsku dokumentarnu scenu upoznao s novim redateljskim talentom – Harom Kazuom koji je nakon ovog filma nagrađen prestižnom nagradom ‘Directors Guild of Japan’.

F FOR FAKE (Orson Welles, Francuska/Iran, 1975.). Posljednji veliki film Orsona Wellsa, a donosi priču o obmani i prijevari.