GOÛT DE / GOOD FRANCE, 21. OŽUJKA 2018.

DOGAĐANJE ORGANIZIRANO NA INICIJATIVU MINISTARSTVA EUROPE I VANJSKIH POSLOVA I CHEFA ALAINA DUCASSEA

JEDINSTVENA PRILIKA OKUSITI FRANCUSKU!

« Govoriti o kuhinji – o francuskoj kuhinji  – znači govoriti o radosti življenja, lakoći, optimizmu i zadovoljstvu »  Alain Ducasse (kum projekta Goût de / Good France)

Četvrto izdanje Goût de / Good France okupit će le 21. ožujka 2018. više od 3 000 chefova i 150 francuskih veleposlanstava na 5 kontinenata koji će slaviti francusku gastronomiju. Ovo događanje, u obliku večere, odat će počast izvrsnosti francuske kuhinje, njezinoj sposobnosti inovacije i vrijednostima koje promiče: zadovoljstvo, užitak dijeljenja, poštivanje « dobre trpeze » svojih suvremenika i cijelog planeta. U lipnju ove godine u Parizu će biti prvi put organiziran međunarodni forum koji će okupiti najveće međunarodne stručnjake ovog područja.

U 1912. godini Auguste Escoffier inicirao je « Epikurejske večere » : isti meni poslužen isti dan, u više gradova svijeta i za što veći broj uzvanika. Uspostavljen na inicijativu Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja,  projekt Goût de / Good France prožet je duhom te lijepe ideje sa željom uključivanja svih kategorija restorana sa sve četiri strane svijeta. Ovo međunarodno događanje, čije je prvo izdanje održano 19. ožujka 2015. nakon što je «Francuski gastronomski obrok » upisan u popis nematerijalne baštine UNESCO-a, sudjeluje u širenju francuske gastronomije diljem svijeta.

Alain Ducasse poželio je u ovom četvrtom izdanju odati počast nedavno preminulom velikom chefu Paulu Bocuseu: chefovi koji sudjeluju imat će mogućnost u svoj meni uvrstiti jelo iz njegove kuhinje ili nadahnuto njegovom kuhinjom.

 

U ovom četvrtom izdanju sudjeluje 11 hrvatskih restorana : 

karta

Zinfandel’s Restaurant, Hotel Esplanade, Zagreb, Mihanovićeva 1, Chef: Ana Grgić

Frankopan, Frankopanska 8, Zagreb, Chef: Branko Krkanić

Restoran Magdalena, Mirna ulica 1, Krapinske Toplice, Chef: Mislav Božić

Mala Hiža, Balogovec 1, Mačkovec, Čakovec, Chef: Branimir A. Tomašić

Divino, Obala maršala Tita 22, Poreč, Chef: Olga Degrassi

Conte Nero, Trg Municipija Arbe 2, Rab, Chef: Josip Brna

Zrno soli, Uvala baluni 8, Split, Chef: Stjepan Vukadin

Para di šoto, Andrije Buvine 2, Split, Chef: Anisija Čulić

Restoran Noštromo, Kraj Sv.Marije 10, Split, Chef: Zlatko Marinović

Del Posto, Obala Sv.Nikole 71, Baška Voda, Chef: Marin Ivanac

Bugenvila, Obala A.Starčevića 9, Cavtat, Chef: Lukasz Widomski