19. ožujka, i Hrvatska će odati počast francuskoj gastronomiji!

U četvrtak, 19. ožujka 2015., u restoranima i veleposlanstvima na pet kontinenata ponudit će se više od 1000 večera “na francuski način” kako bi se odala počast francuskoj gastronomiji. Na četiri strane svijeta odat će se priznanje živoj, otvorenoj i inovativnoj kuhinji i vrijednostima koje utjelovljuje poput dijeljenja i užitka.

U Hrvatskoj će tri restorana sudjelovati u ovom događanju :   Zinfandel’s Restaurant, šef kuhinje : Ana Grgic, Hotel Esplanade, Zagreb ;  restaurant Stara Loza, šef kuhinje : Mato Bebek, Dubrovnik ;  restaurant Academia, šef kuhinje : Tomislav Kozic, Marija Bistrica.

Ova tri vrhunska šefa pripremila su posebno za ovu prigodu jelovnik « na francuski način », uz tipični francuski aperitiv, hladno i toplo predjelo, ribu li rakove, crveno meso ili meso peradi, jednu ili više vrsta francuskih sireva, čokoladni desert, francuska vina i francuski digestiv. Jelovnik im istodobno omogućuje i da pokažu svoju vlastitu kulinarsku tradiciju.

Projekt Goût de / Good France organiziran je na inicijativu g. Alaina Ducassea te Ministarstva vanjskih poslova i međunarodnog razvoja.

Prigodom predstavljanja projekta g. Laurent Fabius izjavio je sljedeće: „ francusku kulturnu baštinu čine kuhinja i vino (…), obrok na francuski način UNESCO je 2010. godine uvrstio u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, no nije dovoljno samo promatrati, hvaliti tu kulturnu baštinu i uživati u njoj, potrebno je i obogaćivati i promicati”.

Za g. Alaina Ducassea „francuska kuhinja utjelovljuje kuhinju koja se razvila u smislu lakoće u skladu sa svojom okolinom (…) zajednička je točka darežljivost, dijeljenje, ljubav prema lijepome i dobrome, ovdje će se raditi o ugodnom predahu, prilici da se francuska kuhinja proslavi svugdje po svijetu”.

Inspirirajući se g. Augusteom Escoffierom koji je 1912. po prvi put organizirao „les Dîners d’Épicure”, (Epikurove večere), uz isti jelovnik istog dana u više gradova svijeta te za najveći mogući broj građana — Goût de / Good France je preuzeo tu divnu ideju kako bi povezao restorane sa sve četiri strane svijeta.

U svojim će restoranima šefovi kuhinja ponuditi jelovnik „na francuski način”, uz tipični francuski aperitiv, hladno i toplo predjelo, ribu ili rakove, crveno meso ili meso peradi, jednu (ili više) vrsta francuskih sireva, čokoladni desert, francuska vina i francuski digestiv, a uz to će imati i priliku da pokažu svoju vlastitu kulinarsku tradiciju/kulturu.

Kuhinja dostupna svima, od bistroa do vrsnih kulinarskih prostora, načinjena od svježih sezonskih proizvoda koji potječu s lokalnih prostora, s manje masnoća, šećera, soli i proteina.

Cijenu jelovnika određuje restoran koji se obvezuje na uplatu od 5% prihoda lokalnoj nevladinoj organizaciji koja djeluje na području zaštite zdravlja i okoliša.

Gastronomsko putovanje

Ovo je pravi poziv na putovanje koji Francuska upućuje cijelom svijetu:ujedinit će više od 1 000 šefova kuhinje na pet kontinenata koji će upotrijebiti sve blagodati francuske gastronomije kako bi pokazali svoj talent putem više od 1 000 jelovnika. Svi restorani koji sudjeluju predstavljeni su na internetskoj stranici www.goodfrance.com.

RESTORANI KOJI SUDJELUJU U HRVATSKOJ
Kliknite na pribor za jelo kako biste vidjeli jelovnik
U ZAGREBU

Restoran Zinfandel’sŠef kuhinje: Ana Grgic
Adresa : Mihanoviceva 1
10000 Zagreb
Tel : + 385 14566666
Internetska stranica: www.esplanade.hr
U DUBROVNIKU
Stara Loza Šef kuhinje : Mato Bebek
Adresa : Prijeko 22
20 000 Dubrovnik
Tel : + 385 20321145
Internetska stranica: www.prijekopalace.com
U MARIJI BISTRICI
AcademiaŠef kuhinje : Kozic Tomislav
Adresa : Zagrebacka bb,
10000 Marija Bistrica, Zagreb
Tel : + 385 49326613
Internetska stranica: www.bluesunhotels.com|