Gostovanje francuskog redatelja i montažera Jean-Gabriel Périota

Masterclass “Karika koja nedostaje” 

Petak, 23. ožujka 2018. s početkom u 19 sati, Kino Europa, dvorana Müller 

Jean-Gabriela Périota zovu majstorom montaže te „kraljem arhive“, a većina njegovih kratkih filmova u zadnjih 15 godina djelovanja nastala je isključivo korištenjem raznih vrsta arhivskih snimki. Svoj filmski jezik definirao je inovativnošću, koristeći uobičajena sredstva poput televizijske arhive
koja spaja s Google Maps animacijama, crtežima, slikama ili fotografijama. Kroz montažu pronalazi novi kontekst kojim zatim manipulira provocirajući nove perspektive. Kao rezultat, njegovi filmovi potiču gledatelja na pronalaženje “karika koje nedostaju” između dviju suprotstavljenih slika. Njegovi se radovi ne mogu jednostavno svrstati, prostirući se područjem između dokumentaraca, animacije i eksperimentalnog filma dok se najčešće bavi tematikama koje predstavljaju nasilje, rat ili povijest.

Jean-Gabriel Périot će u svom predavanju predstaviti i objasniti svoj pristup i način rada, kako se nosi s obiljem dostupnih informacija te kako koristi animaciju i montažu. Predavanje će biti popraćeno vizualnim materijalima.

Dan nakon masterclassa, u subotu, 24. ožujka, s početkom u 19 sati u Dvorani Müller kina Europa,zagrebačka publika premijerno će pogledati neke od ponajboljih kratkih filmova nagrađivanog autora Jean-Gabriela Périota, nastalih u zadnjih 15-ak godina djelovanja poput: The Devil (nastao2012. godine, ovaj 7-minutni dokumentarac obišao je više od 110 festivala diljem svijeta, od Clermont-Ferranda do IDFA-e), The Barbarians (5-minutni film iz 2010. godine, premijerno prikazan na Venecijanskom bijenalu, Mar del Plata, IDFA…), Nijuman no borei – 200000 phantoms (10-minutnianimirani dokumentarac prikazan na više do 250 festivala…) kao i druge, u selekciji Igora Bezinovića.

Masterclass te razgovor nakon filmske projekcije održat će se na engleskom jeziku, uz vodstvo nagrađivanog domaćeg redatelja Igora Bezinovića (Kratki izlet). Ulaz na masterclass je besplatan, a ulaznice za filmske projekcije mogu kupiti na blagajni kina. Svi filmovi su s engleskim titlovima.

Predavanje organiziraju Restart Masterclass i Dokukino, u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj.

Poveznice: http://www.restarted.hr,  http://www.jgperiot.net/