Get a RoUm – umjetnici i Romi u Medijateci predstavljaju svoje predmete za unutarnji dizajn

Izložba recikliranih dizajnerskih predmeta

 

RoUm je socijalno poduzeće u kojem Romi i umjetnici spašavaju i prenamijenjuju otpad u predmete za unutarnji dizajn. RoUm je prvi azil za odbačene predmete u Hrvatskoj i šire.

RoUm je projekt suživota, socijalnog poduzetništva, ekološki napor za održivi grad, ljubav prema primijenjenoj umjetnosti, želja za očuvanjem zanata, potreba za poticanje društveno odgovorne potrošnje i pomalo iracionalne vjere da i predmeti mogu imati dušu ako ih dotakne dovoljno ruku…

RoUm je nastao u glavi Tamare Puhovski koja je osnivačica poduzeća za socijalne inovacije ProPuh, život mu je podarila Jagoda Novak koja je kao integracijski stručnjak okupila i stvorila RoUm zajednicu, a ostvaren je marljivim rukama i kreativnim idejama Nikole Destanovića, Saše Destanovića, Nenada Djordjevića, Denisa Erdelija, Igora Lenarda, Denisa Mitovića, Milana Mitrovića i Morane Stinčić. Za njegove prve korake zaslužna je nagrada Zaklada Baden Württemberg i velikodušna podrška Francuske ambasade. Njegovo predstavljanje u društvo pomogla je dizajnerica Kikki Franklin, a njegove nade za budućnost stručnjak za socijalno poduzetništvo Michale Freer.

Recept ili kako je nastala vaša stara-nova stvar. U lonac romske tradicije dodajemo velikodušno primijenjenu umjetnost, prstohvat novih tehnologija i online alata, te donosimo zaboravljeno i odbačeno s margina društva u njegovo samo središte. Spajamo ljude kroz predmete i umjetnost. Otpad pretvaramo u jedinstvene predmete za uređenje Vašeg prostora. Svi predmeti su unikati, te budući da smo socijalno poduzeće, koristimo sredstva od prodaje kako bismo održali ideju i daljnju proizvodnju.

Više informacija: www.propuh.com