Frankofonija u Hrvatskoj 2024.

I ove su se godine svi akteri Frankofonije u Hrvatskoj maksimalno mobilizirali kako bi ponudili ambiciozan program posvećen proslavi Frankofonije 2024. Natjecanje u poznavanju francuskog jezika, ciklus frankofonskog filma, radionice na francuskom jeziku, umjetničke izložbe, predavanja i koncerti. Tijekom ožujka i dulje, široj hrvatskoj javnosti bit će ponuđeno ukupno više od sedamdeset i pet događanja u Zagrebu i još 11 gradova u zemlji, uz podršku više od trideset partnera,.

Kako bi na najbolji način promovirao ovaj program, Francuski institut u Hrvatskoj svima je punudio online platformu koja omogućuje pregled svih događanja organiziranih diljem zemlje. Ova platforma dostupna je putem web stranice Francuskog instituta u Hrvatskoj: https://institutfrancais.hr/frankofonija/

Program možete preuzeti i u PDF formatu ovdje.

Više od 75 različitih aktivnosti bit će organizirano u 12 gradova diljem zemlje: Zagrebu, Zadru, Splitu, Samoboru, Sinju, Rijeci, Osijeku, Križevcima, Koprivnici, Imotskom, Dubrovniku i Čakovcu. Novi projekti stižu nam svaki dan i bit će postavljeni na platformu kako budu stizali, stoga budite u potrazi i redovito provjeravajte našu stranicu!

Među ključnim događanjima koje je Francuski institut u Hrvatskoj ove godine organizirao sa svojim hrvatskim i frankofonskim partnerima diljem zemlje izdvajamo:

 

Ciklus frankofonskog filma 2024.

U Zagrebu i brojnim hrvatskim gradovima, u partnerstvu s veleposlanstvima Belgije, Švicarske i Kanade, distributerom MCF, Wallonie Bruxelles International te Kino mrežom i Dokukinom, Francuski institut u Hrvatskoj nudi 8 recentnih filmova iz 2023. godine na francuskom jeziku :

“Okus ljubavi” (La Passion de Dodin Bouffant), Tran Anh Hung

“Mala tužna djevojka” (Little Girl Blue), Mona Achache

“Slučaj Goldman” (Le Procès Goldman), Cédric Kahn

“Moj mačak Ru” (Mon Chat et moi), Guillaume Maidatchevsky

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”, (Sur l’Adamant), Nicolas Philibert

“Zločin je moj” (Mon Crime), François Ozon

“Veličanstvena kočija” (Le Grand Chariot), Philippe Garrel

“Zvijer” (La Bête), Bertrand Bonello

Više informacija na : https://institutfrancais.hr/frankofonija-u-hrvatskoj-2024-ciklus-frankofonskog-filma/

 

Francuska pjesnikinja Claude Favre u Hrvatskoj

Francuski institut u Hrvatskoj poziva francusku pjesnikinju Claude Favre u sklopu festivala Goranovo proljeće u suradnji s Hrvatskim P.E.N. centrom.

Festival će se održati od 15. do 19. ožujka.

Predstava “Refrakcije”: suvremena i konceptualna izvedba slobodno inspirirana pjesmom Stéphanea Mallarméa “Bacanje kocke neće ukinuti slučaj”.

Audio-vizualni spektakl posvećen poemi “Bacanje kocki neće ukinuti slučaj” S.Mallarmea uz projekciju filmskih inserata Vladislava Kneževića i žive glazbene izvedbe Alena i Nenada Sinkauza u suradnji uz sudjelovanje francuske glazbenice Isabelle Duthoit koja dolazi u Zagreb na poziv Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Raspored:

-> Utorak 26. ožujka : Isabelle Duthoit nastupit će na festivalu “Improponedjeljak” u Močvari, Zagreb.

-> Srijeda 27. ožujka : razgovor s Isabelle Duthoit u emisiji Ars Acustica na 3. programu Hrvatskog radija

-> Četvrtak 28. ožujka: : izvedba predstave “Refrakcije”, suvremena interpretacija poeme Stéphanea Mallarméa u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu

 

Nacionalno natjecanje u francuskom jeziku « Reci mi deset riječi na postolju »

Francuski institut poziva sve polaznike i buduće polaznike francuskog jezika u Hrvatskoj, djecu i odrasle, da sudjeluju u nagradnom natjecanju „Reci mi deset riječi na podiju“ izradom likovnog ili literarnog rada na temu sporta te Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Svaki rad treba predati u formatu A4, a mora biti inspiriran popisom riječi koje je odabralo francusko Ministarstvo kulture.

Sudionici nam mogu do 8. ožujka poslati svoje radove. Sve pristigle kreacije bit će izložene u medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj u Zagrebu od 19. do 31. ožujka 2024., prije nego što otputuju na druge lokacije diljem zemlje. Najbolje kreacije bit će nagrađene u nekoliko dobnih kategorija. Pobjednici će moći osvojiti: putovanje u Francusku, digitalne e-čitače, dječje slikovnice, stripove, romane, društvene igre i mnoge druge nagrade koje nudi Francuski institut i njegovi partneri!

Više informacija potražite na:

https://institutfrancais.hr/natjecanje-frankofonije-u-hrvatskoj-2024/

Uvodne radionice francuskog jezika u hrvatskim vrtićima i školama

Kako bi potaknuo učenje drugog stranog jezika u hrvatskim školama, Francuski institut organizirat će besplatne uvodne radionice francuskog jezika u dječjim vrtićima te osnovnim i srednjim školama diljem zemlje. Radionice ćemo održati po sljedećem rasporedu: 6. ožujka u Rijeci, 8. ožujka u Koprivnici, 12. ožujka u Ozlju i Karlovcu, 27. ožujka u Bjelovaru i Koprivnici te 28. ožujka u Čakovcu.

U skladu s europskim ciljevima, Veleposlanstvo Francuske i Francuski institut u Hrvatskoj potiču Hrvatsku da uvede obvezno učenje drugog stranog jezika u svojim školama i omogući hrvatskim učenicima da svoj drugi strani jezik izaberu između nekoliko europskih jezika, uključujući francuski.

Više informacija potražite na :

https://institutfrancais.hr/le-francais-decolle-poleti-s-francuskim/poleti-s-francuskim/