Frankofonija u Hrvatskoj 2024: Ciklus frankofonskog filma

Od 29. veljače do 31. ožujka 2024.

U Zagrebu i više hrvatskih gradova, u partnerstvu s veleposlanstvima Belgije, Švicarske i Kanade, Wallonie Bruxelles International, distributerom MCF, Kino mrežom i Dokukinom, Francuski institut nudi vam program recentnih filmova.

Okus ljubavi, Tran Anh Hung, 2023., Francuska, Belgija

Uloge: Juliette BinocheBenoît MagimelEmmanuel Salinger

Film je osvojio nagradu za najbolju režiju na Festivalu u Cannesu.

Vrsna kuharica Eugénie već 20 godina radi za poznatog gastronoma Dodina. S vremenom se iz bavljenja gastronomijom i obostranog divljenja rodila romantična veza. Iz tog spoja rađaju se jela, svako ukusnije i delikatnije od prethodnog, koja zadivljuju i najveće iz tog svijeta. Međutim, Eugénie, željna slobode, nikad se nije htjela udati za Dodina. Potonji tada odluči učiniti nešto što nikada prije nije: kuhati za nju.

Mala tužna djevojka, Mona Achache, 2023., Francuska, Belgija

Uloge: Marion CotillardMarie BunelMarie-Christine Adam

Kad joj je majka umrla, Mona Achache otkrila je tisuće fotografija, pisama i snimaka, ali te zakopane tajne odolijevale su enigmi njezina nestanka. Stoga, snagom filma i milošću utjelovljenja, ona ga odlučuje uskrsnuti kako bi ponovno odigrala svoj život i razumjela ga.

Slučaj Goldman, Cédric Kahn, 2023., Francuska

Uloge: Arieh WorthalterArthur HarariStéphan Guérin-Tillié

U travnju 1976. započelo je drugo suđenje Pierreu Goldmanu, ekstremno ljevičarskom aktivistu, osuđenom na provstupanjskom suđenju na doživotni zatvor za četiri oružane pljačke, od kojih je jedna rezultirala smrću dvojice ljekarnika. Izjavljuje da je nevin u ovoj posljednjoj aferi te za nekoliko tjedana postaje ikona intelektualne ljevice. Brani ga mladi odvjetnik. Georges Kiejman. Ali vrlo brzo njihov odnos postaje zategnut. Goldman, nedostižan i provokativan, riskira smrtnu kaznu i čini ishod suđenja neizvjesnim.

Moj mačak Ru, Guillaume Maidatchevsky, 2023., Francuska

Avec Capucine Sainson-FabresseCorinne MasieroLucie Laurent

Rroû je živahno i znatiželjno mače koje otkriva život na pariškim krovovima. Njegova se sudbina mijenja kada ga Clémence, deset godina, usvoji i odvede u svoju ladanjsku kuću u srcu planina. Tada počinje nevjerojatna avantura za Clémence i Rroûa, koji će odrastati zajedno, ukrstiti puteve s tajanstvenom Madeleine i živjeti prekrasnu priču koja će ih zauvijek transformirati.

Zločin je moj, François Ozon, 2023., Francuska

Uloge: Nadia TereszkiewiczRebecca MarderIsabelle Huppert

Tridesetih godina prošlog stoljeća u Parizu, Madeleine Verdier, mlada i lijepa siromašna i netalentirana glumica, optužena je za ubojstvo poznatog producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Pauline, mlade nezaposlene odvjetnice, oslobođena je zbog samoobrane. Tada počinje novi život, pun slave i uspjeha, sve dok istina ne izađe na vidjelo…

Veličanstvena kočija, Philippe Garrel, 2023., Francuska, Švicarska

Uloge Louis GarrelDamien MonginEsther Garrel

Velika kočija je konstelacija zvijezda. To je ujedno i kazalište lutaka. Priča je to o obitelji lutkara, bratu Louisu i njegovim dvjema sestrama Marthi i Leni, njihovom ocu koji vodi trupu i baki koja je izrađivala lutke.

Zvijer, Bertrand Bonello, 2023., Francuska, Kanada

Uloge: Léa SeydouxGeorge MacKayGuslagie Malanda

U bliskoj budućnosti u kojoj vlada umjetna inteligencija, ljudske emocije postale su prijetnja. Kako bi ga se riješila, Gabrielle mora pročistiti svoj DNK zaranjajući u svoje prošle živote. Tamo pronalazi Louisa, svoju veliku ljubav. No obuzima ju strah, predosjećaj da se sprema katastrofa.

Na Adamantu: Nitko nije savršen, Nicolas Philibert, 2023., Francuska

Adamant je jedinstveni Dnevni centar: to je plutajuća zgrada. Izgrađen na Seini, u srcu Pariza, prima odrasle osobe koje pate od mentalnih poremećaja, nudeći im okvir skrbi koji ih strukturira u vremenu i prostoru, pomaže im da se ponovno povežu sa svijetom, da pronađu malo ‘zamaha’. Tim koji ga vodi jedan je od onih koji se koliko god mogu odupiru propadanju i dehumanizaciji psihijatrije. Ovaj nas film poziva da se popnemo na brod kako bismo upoznali pacijente i njegovatelje koji iz dana u dan izmišljaju svoj svakodnevni život.

Program projekcija Ciklusa frankofonskog filma 2024

Kina koja sudjeluju:

Kino Kinoteka Kino Metropolis MSU u Zagrebu Kino mreža Dokukino KIC Art-kino Croatia Kino Valli Kino Gandusio Rovinj Centar Gervais Opatija Kino Labin Kino Rab Kuća umjetnosti Arsen Kino Zona Kinoteka Zlatna Vrata Ekran Split Kino Mediteran Makarska Kino Mediteran Kinematografi Dubrovnik CENTAR ZA KULTURU KORČULA Kino Urania & Kinematografi Osijek Kino Gaj Kino Velebit Kino Edison Karlovac Kino Moslavina Kutina Kino Slatina Kino Samobor Kino Zelina Centar za kulturu Čakovec Kulturni i multimedijski centar Bjelovar Kino “Daruvar” Kino Toplice Kino Krapina