Francuski program u okviru Tjedna suvremenog plesa

Rendez-vous

ETHNOSCAPE, Cécile Proust 

11.06.2015. / 17-20h, izvedba svakih 30 min /ZPC
12.06.2015. / 17-20h, izvedba svakih 30 min / ZPC

Nakon iskustva putovanja s umjetnicima suputnicima i sudionicima projekta Migrant Bodies, Cécile je svoja razmišljala ponudila u obliku dokumentarca, koji sadrži ples, tekst, fotografije, geopolitičke mape te video o susretima s migrantima.

 

Hippopotomonstrosesquippedaliophobie, 

Collectif ÈS 

13.6.2015. / 20:00 / ZKM

Hippopotomonstrosesquippedaliophobija, riječ koja odražava samu sebe, definicija je koja se vrti u krug. Poput naših strahova – skrivenih opsesija – koje se vraćaju u intervalima i frustriraju naš osjećaj pamčenja, neke epizode se igraju, ponavlja i ubrzava. Elementi se isprepliću, gubi se osjećaj kronologije, ponavljaju se poput refrena i nestaju u svjetlosti. Premotani film, ogledalo apsurdne enumeracije naših fobija. Hippopotomonstrosesquippedaliophobija, odnosno strah od dugačkih riječi.

U studenom 2014., na 6. natjecateljskim susretima Reconnaissance, koje organizira CDC-Le Pacifique u Grenoblu, predstava Hippopotomonstrosesquippedaliophobie*, dobila je nagradu publike te potom i posebnu nagradu Communicating Dance.

 

HAKANAï, Compagnie Adrian M / Claire B 

14.06.2015. / 20:00h / ZKM

Hakanaï je solo koreografska izvedba koja se razvija kroz seriju slika u pokretu. U japanskom jeziku Hakanaï se odnosi na nešto što je privremeno i krhko, prolazno i nepostojano, a u ovom slučaju nešto između snova i jave. Slike na pozornici su animacija, a pokreću se prema fizičkom slijedu u odnosu na ritam žive glazbe koju slijede. Ishod izvedbe je otkrivanje digitalne instalacije publici.

 

Aucun Lieu, Franck Vigroux 

15.06.2015. / 20:00h / ZKM

Aucun Lieu je djelo između opere i videa, koncerta i koreografije, koje nas uvlači u prostor koji je istovremeno soničan, vizualan i koreografiran, a u kojem pozornica postaje volumen koji pulsira, koji se rasteže i sužava, povećava i skuplja, kako po površini tako i u dubinu.

 

Des ailleurs sans lieux, Sine Qua Non Art 

15.06.2015. / 21:30 / ZPC

Des ailleurs sans lieux / Spaces of otherness istražuje amblemski oblik trija koreografskog i dramaturškog izvora: dah, njegove ritmičke i vibracijske karakteristike. Glasnice troje plesača odražavaju zvuk cella, gosta u ovom vibrirajućem oratoriju: zajedno oni stvaraju svoj poseban kod, kojim ostvaruju dijalog. Iz svega ovog izrasta zanimljiv ljudski krajolik, odrešit, odsječen, koji odiše vlastitim revoltom, vlastitim zadovoljstvom, ostvarujući istovremeno suodnos s drugim.

Predstava je 2014. osvojila prvu nagradu (Re)connaissance, u Grenobleu u Francuskoj (međunarodni žiri).

 

Flipbook, Boris Charmatz 

17.6.2015. / 15:00 – 18:00 / MSU
18.6.2015. / 18:00 / MSU, dvorana Gorgona – izvedba

Ova predstava ima nekoliko verzija: 50 godina plesa, koju izvode bivši plesači Merce Cunningham Skupine, Flipbook koju izvode profesionalni plesači, a postoji i verzija Romana Photoa, koja je u izvedbi neplesača, odnosno neprofesionalnih plesača te učenika plesa.

Predstava može biti u obliku događanja koje traje i kao predstava na sceni.

 

LE TRAIT & LE TEMPS SCELLÉ, Cie. Nacera Belaza  

19.6.2015. / 19:30 / DK Gavella

Le Trait

Le Trait, je nit poveznica koja spaja novije radove francusko-alžirske koreografikinje Nacera Belaza. Ovi radovi, sada više no ikada prije, izražavaju samoću, osjećaj potrebe da se “ostane vjeran vlastitoj sredini, a opet širom otvoren svijetu i vlastitom ja. ”

Le Temps Scellé

“Što kad bi bilo moguće susresti vlastiti nestanak, vikati našu pobunu svijetu, reći sve i onda nastaviti pedantno brisati vlastite tragove tako da od nas preostane samo želja za topljenjem, spajanjem s zrakom, nebo, praznina u kojoj odjekuje zaglušujuća buka naših bića?”
Nacera Belaza

 

“NU” & “SKWATTA”, Association NOA – Vincent Mantsoe 

18.06.2015. / 19:30h / DK Gavella

U oba rada opet možemo iskusiti zadivljujuće majstorstvo umjetnika bez premca, koji u svojem radu uspostavlja spoj tradicionalnog i suvremenog plesa osmišljavajući uzbudljiv i strastven novi jezik kojim nam predstavlja u dva sola: NTU & Skwatta. Ovo su dva politički i socijalno nabijena sola koja progovaraju o siromašnim skvoterskim naseljima Južne Afrike.

Više na: http://www.danceweekfestival.com/hr/

rendezvous_blok