Francuski program na Vukovar film festivalu

Rendez-vousU 2015. godini Francuska je u fokusu Vukovar Film Festivala, a festivalski program donosi francuske filmove, pretpremijere, dolazak počasnoga gosta iz Francuske, kao i izložbu fotografija u Hrvatskom domu.

Vukovar Film Festival (VFF) za 2015. godinu priprema svoje deveto međunarodno izdanje. Prošle se godine festival održao na sedam različitih lokacija u gradu, prikazano je 80 filmova u 10 kategorija, trajao je 6 dana i ugostio stotinu uzvanika iz Hrvatske i inozemstva. Sinergija filmova visoke kvalitete, obrazovnih radionica, vrhunske zabave i jedinstvenog podneblja rezultira rastućim brojem posjetitelja – 9. VFF očekuje ih više od 40 000. VFF je jedini filmski festival koji u natjecateljskom programu prikazuje isključivo filmove iz zemalja Podunavlja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunjske, Slovačke, Srbije i Ukrajine, ali svake godine predstavlja i poseban program posvećen zemlji koja nije dio podunavskoga kraja. Tako će 2015. godine Francuska biti u fokusu Vukovar Film Festivala. Na programu će biti francuski filmovi, pretpremijere, dolazak počasnoga gosta iz Francuske, kao i izložba fotografija u Hrvatskom domu.

Izložba Glumice Kate Barry također je dio Vukovar Film Festivala te će biti otvorena u Hrvatskom domu od 25. kolovoza do 14. rujna. Na Festivalu će se prikazati 6 naslova povezanih s izložbom, a u Cinestaru Vukovar bit će program s fokusom na Francusku koji će se prikazivati svakim festivalskim danom od 16 sati. Mali fokus će biti stavljen i na glumicu Isabelle Huppert koja će glumiti u tri naslova na Festivalu te se ujedno pojavljuje i na izložbi Glumice.

Francuski program u Cinestaru: “Opatica” / The Nun  Guillaume Nicloux (Francuska, 112′), Vila Amalia Benoît Jacquot (Francuska, Švicarska, 94′), “Ceremonija” / The Ceremony Claude Chabrol (Francuska, Njemačka, 112′), “Ljubavne pjesme” Love Songs Christophe Honoré (Francuska, 100′), “Proganjanje”The Persecution Patrice Chéreau (Francuska, Njemačka, 98′) i“Ljubljeni”Beloved Christophe Honoré (Francuska, Velika Britanija i Češka, 139′).

Film Measure of a Man prikazat će se u europskoj kategoriji filmova, dok će se film The Relevation of the Pyramides prikazati u novoj kategoriji arheoloških filmova u novootvorenom Muzeju vučedolske kulture u kojem će se ujedno održati i predavanje povjesničara umjetnosti Daniela Rafaelića. U konkurenciji dokumentarnih filmova prikazat će se film Attention: A Life in Extremes u kojem glumi ekstremni sportaš Guillame Nery dok će se u svjetskoj kategoriji prikazati film Tale of tales(Italija/Francuska/Ujedinjeno Kraljevstvo) s Vincentom Casselom.

www.vukovarfilmfestival.com
www.facebook.com/VukovarFF
www.twitter.com/VukovarFF