Francuski filmovi na Subversive Festivalu

Rendez-vous

Osmi Subversive Festival u suradnji s festivalom Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous donosi izbor francuskih filmova sa subverzivnim potpisom.

Filmski esej zbog svojeg transformativnog potencijala u posljednjih dvadesetak godina predstavlja sve intrigantniji predmet filmske rasprave. Laurent Cantet, Bruno Dumont i Radovan Tadić neki su od francuskih autora čije esejističke filmske uratke možete pogledati u sklopu ove antižanrovske sekcije od 7. do 10. svibnja u kinu Tuškanac.

Hrvatski redatelj s francuskom adresom Radovan Tadić svoj film-esej Mali izabrani komadi (Petits morceaux choisis) gradi na dijalogu s Rolandom Barthesom, pretežito njegovim djelom Carstvo znakova.Tadić dekonstruira mitove prisutne u europskoj i japanskoj psihoanalizi. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljem koji moderira Ivana Keser Battista, profesorica na ALU i autorica knjigeFilm esej (2013.).

U sekciji Film filozofija, 10. svibnja u kinu Tuškanac, pogledajte posljednje svjedočanstvo francuskog filozofa Gillesa Deleuzea – njegov 1001. plato u formi filmskog intervjua strukturiranog oko abecede, dirljivu osmrtnicu filozofa čije ruminacije o tijelima, prostoru, umjetnosti i znanju služe istovremeno kao enciklopedija i atlas. Tu je i Uljez (L’intrus), suradnja redateljice Claire Denis i jednog od najutjecajnijih filozofa današnjice Jean-Luca Nancyja.

Ovogodišnji natjecateljski program 8. Subversive Film Festivala donosi dva recentna francuska naslova: Fort Buchanan Benjamina Crottyja i S juga na sjever (Sud eau nord déplacer) Antoinea Boutetakoja se natječu za nagradu Wild Dreamer za najbolji igrani i najbolji dokumentarni film.

Fort Buchanan američko-francuskog filmaša Benjamina Crottyjaqueer je dekonstrukcija klasične holivudske vojne melodrame ambijentirana u fiktivnoj američkoj vojnoj bazi u bivšoj francuskoj koloniji Đibuti.

U dokumentarcu S juga na sjever (Sud eau nord déplacer) francuski sineast i umjetnik Antoine Boutet mapira turbulentnu kartografiju suvremene Kine u diskursu pokušaja kineskih vlasti da realiziraju davno sanjani Maov san o transferu vode sa sušnog Juga k vodom bogatom Sjeveru. Rezultat je krajnje postapokaliptični komad filma čije slike koegzistiraju u začudnom spoju videoinstalacije i dokumentarca, formalizma i militarizma.

Raspored projekcija i više informacija na sljedećim linkovima:

http://www.subversivefestival.com
https://www.facebook.com/subversivefestival

rendezvous_blok