Francuska zemlja partner LitLink festivalu

Rendez-vous“Književna karika” ili “LitLink” festival teži, ne samo događajnosti i obogaćivanju kulturne ponude naših gradova, nego i dugoročnim efektima u inozemnom plasmanu hrvatske književnosti.

Organizator: Hrvatsko društvo pisaca
Mjesta odražavanja: festival će se održavati u tri hrvatska grada tokom tri dana – Pula 27.8. (četvrtak), Rijeka 28. 8. (petak) i Zagreb 29. 8. (subota)
Zemlja/jezik partner: Francuska / francuski
Broj sudionika: 25; od toga 12 stranih gostiju (pisci – 5; izdavači i urednici – 7) i 13 domaćih pisaca

Uz čitanja stranih i domaćih autora, LitLink festival se paralelno usmjerava i na promociju naše književne scene kod stranih urednika i izdavača koji su njegovi jednako važni gosti. To je specifična razlika ovog festivala. Na čitanjima u Puli, Rijeci i Zagrebu publika će imati prilike otkriti vrsne strane autore, a 12 hrvatskih pisaca predstavit će se u tri dana programa, kako publici, tako i stranim izdavačima/urednicima. LitLink festival, dakle, teži dvosmjernoj komunikaciji i konkretnim „izvoznim“ efektima, koji su posredstvom festivala već i ostvareni.

Važno je pritom reći da Lit link festival pomno bira pozvane urednike te neće ići na najrazvikanije i najkomercijalnije nakladnike, nego na one u usponu, s programima sklonim istraživanju novoga, jer za većinu publike – pa i intelektualne – hrvatska scena, posebno suvremena, spada u neotkrivena područja. Također, iskustva iz internacionalnog književnog miljea ponukala su Festival da zove ciljano – premda ne isključivo – mlađe urednike u usponu, sklone istraživanju i traženju svoje specifične razlike spram drugih, jer stariji ili u mainstream pozicionirani urednici u načelu imaju već definirana gledišta pa i uredničke programe (svoje autore). Ukratko, ovaj se Festival prilagođava prvenstveno svojoj konkretnoj svrsi, a ne površnim zvjezdanim ili medijskim efektima, premda se ne možemo potužiti ni na medijsko praćenje festivala.

Što se pisaca-gostiju Festivala tiče, Književna karika i tu preferira manje konvencionalne izbore, tražeći autore potvrđene kvalitete, ali i specifične otvorenosti, koji neće tek odraditi program, nego se i zainteresirati za lokalnu kulturnu scenu što također nerijetko ima posredne, nepredviđene, a pozitivne efekte. Također, za ovaj Festival je važno da se događa kao trodnevna turneja kroz nekoliko hrvatskih gradova (Zagreb-Pula-Rijeka-Zagreb) pri čemu i autori i urednici mogu steći slojevitiji dojam o Hrvatskoj i njezinoj kulturi nego kad bi, primjerice, boravili samo u Zagrebu, dok – s druge strane – sama situacija turneje otvara kudikamo dinamičnije polje socijalizacije, te dopušta i autorima izvan Zagreba da se prezentiraju pred stranom stručnom publikom. Naravno, i publika u tim gradovima svjedoči obogaćivanju njihova kulturnog života sa stranim gostima koji nisu regularni gosti revijalnih festivala.

Stoga se od festivala iznova očekuju povratni efekti u smislu promocije ili plasmana hrvatske književnosti i kulture u inozemstvu. U sinergijskom efektu, moguća je i drugovrsna promocija hrvatske kulture i zemlje u cjelini.

 

Francuski gosti :

Pisci:
Dominique Fabre

Francuski pisac rođen 1960.Objavio je dvanaest romana, prevedenih na više jezika, među kojima su Moi aussi un jour j’irai loin chez Maurice Nadeau (Points 2011), Ma vie d’Edgar (Le Serpent à plumes, 1998) iIl faudrait s’arracher le cœur et Des nuages et des tours u nakladi Olivier.

David Fauquemberg

Rođen 1973, David Fauquemberg piše romane, članke za časopise XXI, Géo i Long Cours, a ujedno je i prevoditelj – Nadine Gordimer, R.L. Stevenson, James Meek, Willy Vlautin… Nakon književnih studija s naglaskom na putovanja po Patagoniji i Laponiji, kao i jedrenja preko Atlantika,  nekoliko je mjeseci predavao filozofiju. Dvije godine u Australiji nadahnule su ga za pisanje svog prvog romana Nullarbor (Hoëbeke, 2007), za kojeg je dobio nagradu Nicolas Bouvier. Roman Mal Tiempo (Fayard, 2009), čija se priča odvija u svijetu boksa na Kubi dobio je nagrade Prix Millepages, nagradu tjednika u regiji – Prix des Hebdos en Région i Nagradu grada Caena. Njegov posljednji roman Manuel El Negro objavljen 2013. u nakladi Fayard, plod je dugog boravka s flamenco Romima u Andaluziji.

Gauz

Pravim imenom Armand Patrick Gbaka-Brédé, pisac iz Obale Slonovače, Gauz je prošle godine objavio svoj prvi vrlo uspješni roman pod naziovom « Debout-Payé ». Fenomen početka francuske književne sezone 2014., njegov zajedljivi, cinični i duhoviti roman otkriva naličje zanimanja čuvara u Parizu kritizirajući rasizam i uzaludnost našeg potrošačkog društva…

 

Nakladnici

Dominique Bordes 

Čovjek koji stoji iza naklade Éditions Monsieur Toussaint Louverture. Nakladnik van normi koji objavljuje vrhunska djela koja zadivljuju genijalnošću.

Emmanuelle Collas

2005. u Parizu je osnovala neovisnu književnu nakladu Galaade koja objavljuje dvanaestak naslova godišnje među kojima je francuska i strana fikcija, kao i eseji.

Marion Duvert

Bivša voditeljica prava za strana djela i nakladnica u New Yorku u nakladi Farrar Straus & Giroux, od 2012. vodi stranu književnost u nakladi Seuil.

Benoit Virot

Osnovao je i vodi nakladu Le nouvel Attila, koja njeguje žanrove koji se ne mogu klasificirati poput prijevoda, novih izdanja zaboravljene baštine i nekoliko izabranih francuskih autora. Objavljujući 6 do 8 knjiga godišnje koje su plod susreta i zajedničkog rada autora (ili njegova prevoditelja), crtača i dizajnera, ova naklada pokušava satkati veze između tekstova i dati smisao riječi “katalog”.

Evelyne Lagrange

Voditeljica nakalde za područje francuskog i srpsko-hrvatskog u nakladi Gaïa.

Koncerti

Samuel Rouesnel, gitara

Samuel Rouesnel “Samuelito” jedan je od najmlađih francuskih flamenco gitarista. Počinje svirati klasičnu gitaru u dobi od sedam godina na Konzervatoriju u Caenu. Vrlo rano otkriva ljubav prema španjolskoj gitari i njezinim tehinikama, što ga vodi flamenco glazbi kroz pjevanje i gitaru.

U dobi od devet godina upozanaje se sa Sabicasovom glazbom i s drugim velikim majstorima flamenco gitare, a susret s gitaristom Ramonom Sanchezom otkrit će mu modernu flamenco gitaru kroz harmoniju i tehnike Paca de Lucíje.

Samuelito je osvojio Prvu nagradu ua klasičnu gitaru 2012. i Prvu nagradu za flamenco gitaru 2013. na Međunarodnom natjecanju gitare u Villa d’Albi, Drugu nagradu za gitaru 2013. na Međunarodnom natjecanju gitare u Antonyu, izabran je kao “otkriće” 2013. godine u časopisu Guitarist Acoustic, te objavljuje pedagoške rubrike o flamenco gitari u časopisu Guitare Classique.

 

Program
Bazu svakog večernjeg programa čine čitanja 4 do 5 inozemnih i te 4 do 5 pisca iz Hrvatske u ukupnom trajanju 2,5 do 3 sata. Dodatni dio programa čine predavanja i prezentacije stranih gostiju na književno-izdavačke teme, kao i dvije prezentacije hrvatske književne scene (prozne i pjesničke) u vidu internog workshopa za sudionike festivala (uvodni pregled književne scene i dijalog/pitanja) te jedan okrugli stol na temu interesa za hrvatske prijevode u Francuskoj.

ZAGREB / 26.08.2015. (pretprogram u suradnji s Močvarom)
Klub MOČVARA, Trnjanski nasip bb / 18:00 – 19:30
Predstavljanje urednika: Dominique Bordes (Monsieur Toussaint Louverture), Emmanuelle Collas (Galaade), Marion Duvert (Seuil), Evelyne Lagrange (Gaïa Éditions), Benoit Virot (Le Nouvel Atilla)
Čitaju: Asja Bakić, Iva Hlavač, Davor Ivankovac, Ivan Zrinušić

PULA / 27.8.2015.
PRAKSA, Prolaz kod zdenca 1 / 21:00 – 23:30
Čitaju: David Fauquemberg, Nenad Popović, Albena Dimitrova, Amir Alagić, Slađana Bukovac, Dominique Fabre, Nikica Petković, Jerko Bakotin, Armand Gauz, Željka Horvat Čeč
Glazbena pratnja: Samuel Rouesnel – Samuelito

RIJEKA / 28.8.2015.
ASTRONOMSKI CENTAR RIJEKA, Sveti križ 33 / 20:00 – 23:30
20:00 – Predstavljanje za fr. urednike: O Janku Poliću Kamovu
21:00 – Čitaju: Dominique Fabre, Damir Karakaš, Albena Dimitrova, Kristian Novak, Marko Pogačar, Armand Gauz, Vedrana Rudan, Željka Horvat Čeč, David Fauquemberg
Glazbena pratnja: Samuel Rouesnel – Samuelito

ZAGREB / 29.08.2015.
U DVORIŠTU, Jurja Žerjavića 7 / 19:00 – 23:00
Razgovor: Dominique Bordes (Monsieur Toussaint Louverture), Emmanuelle Collas (Galaade), Marion Duvert (Seuil), Evelyne Lagrange (Gaïa Éditions), Benoit Virot (Le Nouvel Atilla)
Čitaju: Branko Maleš, David Fauquemberg, Dražen Katunarić, Armand Gauz, Krešimir Bagić, Albena Dimitrova, Sibila Petlevski, Dominique Fabre, Zoran Ferić
Glazbena pratnja: Samuel Rouesnel – Samuelito

rendezvous_blok