Francuski fokus na Vukovar film festivalu !

Vukovar film festival već se iz godine u godinu nameće kao nezaobilazni kulturni događaj koji snažno podupire filmsku umjetnost u podunavskoj regiji.

Njegovo 10. Izdanje, koje će se održati od 22. do 27. kolovoza, već drugu godinu ima francuski fokus prikazujući 6 francuskih filmova koji su obilježili aktualna filmska zbivanja : « Saint Amour » Gustava Kerverna i Benoîta Delépinea, « Les innocentes » Anne Fontaine, « Des nouvelles de la planète mars » Dominiquea Molla, « Marguerite » Xaviera Giannolija, « Ma loute » Bruna Dumonta i « Mon roi » Maïwenna.

 

22. kolovoza  u 16 h

Saint Amour, Gustave Kervern i Benoît Delépine.

Uloge :  Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde, Vincent Lacoste

saint-amour ©Roger Arpajou

©Roger Arpajou

Svake godine Bruno obilazi vinsku cestu… ne napuštajući Poljoprivredni sajam! Ali ove godine njegov otac Jean, koji na sajmu predstavlja svojeg bika pobjednika Nabukonodozora, iznenada odlučuje odvesti ga na pravi obilazak vinske ceste kako bi se zbližili. Počeli su nazdravljati u Saint-Amouru, i nastavili dalje u društvu mladog taksiste Jeana koji se neočekivano pridružio ovom obilasku podruma i lijepih žena.

https://www.youtube.com/watch?v=b8dzzV5-Ruw

 

23. kolovoza  u 16 h

Nevine (Les innocents), Anne Fontaine

Uloge : Lou de Laâge, Vincent Macaigne, Agata Buzek

les-innocentes

Poljska, prosinac 1945.

Poljska redovnica traži pomoć od Mathilde Beaulieu, mlade stažistica Crvenog križa zadužene za njegu  preživjelih Francuza prije njihova povratka u domovinu.

Mathilde u početku oklijeva, ali ipak pristane otići u samostan gdje odsječeno od svijeta živi trideset benediktinki. Otkriva da je više njih zatrudnilo u dramatičnim okolnostima, te uskoro trebaju roditi.

Između racionalne i ateistične Mathilde i redovnica odanih pravilima njihova poziva rađaju se složeni odnosi koje će opasnost dodatno zaoštriti…

Ipak će zajedno pronaći put za život.

https://www.youtube.com/watch?v=UdsVy7qwf6g

 

24. kolovoza  u 16 h

Novosti s Marsa (Des nouvelles de la planète mars), Dominique Moll

Uloge : François Damiens, Vincent Macaigne, Veerle Baetens.

des-nouvelles-de-la-planete-mars

Rastavljeni informatički inženjer Philippe Mars pokušava manje ili više uspješno voditi miran život između sina studenta koji  iznenada postaje vegetarijanac, kćerke gimnazijalke opsjednute uspjehom, sestre umjetnice koja slika strašno obscena djela i bivše žene koja radi na televiziji… Slučajna pojava blago poremećenog kolege Jérômea pretvara njegov život u kaos. Ali je li ludilo zaista loš savjetnik u svijetu koji je izgubio razum ?

 

25. kolovoza  u 16 h

Marguerite, Xavier Giannoli

Uloge Catherine Frot, André Marcon, Michel Fau.

marguerite ©Larry Horriks

©Larry Horriks

Pariz 20-ih godina. Marguerite Dumont strastvena je ljubiteljica glazbe i opere. Već godinama redovito pjeva pred svojim uobičajenim krugom. Ali Margurite užasno loše pjeva a nitko joj to nikad nije rekao. Njezin muž i bliske osobe drže ju u iluziji. Sve se komplicira kad si ona uvrti u glavu da mora nastupiti u Operi pred pravom publikom.

 

26. kolovoza  u 16 h

Zaljev luđaka (Ma loute), Bruno Dumont

Uloge Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi.

ma-loute

Ljeto 1910., zaljev Slack na sjeveru Francuske. Tajanstveni nestanci ljudi uzbunjuju regiju. Nepouzdani inspektor Machin i njegov pomoćnik provode istragu.  Nenamjerno se nađu u središtu čudne i razorne ljubavi između Ma Loutea, starijeg sina iz obitelji ribara s vrlo posebnim običajima, i Billie, djevojke  iz bogate buržujske obitelji  Van Peteghem, podrijetlom iz Lillea.

https://www.youtube.com/watch?v=3fKebcnsh_I

 

27. kolovoza  u 16 h

Moj kralj (Mon roi), Maïwenn

Uloge Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot, Louis Garrel.

mon-roi

Tony je primljena u centar za rehabilitaciju nakon teškog pada na skijanju. Ovisna o medicinskom osoblju i tabletama protiv bolova, prisjeća se burne veze s Georgiom. Zašto su se voljeli? Tko je uistinu čovjek kojeg je obožavala? Kako je mogla sve podrediti toj destruktivnoj vezi koja ju je gušila ? Od sada za Tony počinje teška rekonvalescencija, tjelesni rad koji će joj možda omogućiti  da se potpuno oslobodi.

https://www.youtube.com/watch?v=TjY5MPYjqVY

 

Više na:

www.vukovarfilmfestival.com

https://www.facebook.com/pages/Vukovar-Film-Festival/87030039315