“Filmske pripovijesti” Jean-Luca Godarda u MM Centru SC

Novi filmski projekt Kulture promjene SC, Filmske (pri)povijesti, inspiriran je istoimenim video esejem, Histoire(s) du cinéma, velikana svjetske kinematografije i predvodnikom francuskog novog vala, Jean-Luca Godarda. Kroz 4 video eseja, od kojih je svaki podijeljen u dva poglavlja, Godard je predstavio jedan mogući pogled u povijest sedme umjetnosti. Od 1988. do 1998. sastavljao je izuzetno kompleksan video kolaž iz nepreglednog mora arhivskih materijala koje je kombinirao s prizorima iz filmskih klasika kao i igranim scenama snimljenima direktno za serijal

U petak 8. rujna u 20 h bit će prikazano prvo poglavlje Sve pripovijesti (Toutes les histoires) u kojem Godard otvara ključne teme cjelokupnog projekta – propušteni susret filma s poviješću dvadesetog stoljeća koji kulminira njegovom nemogućnošću da prikaže Holokaust te procijep što razdvaja tvornicu snova i industriju fikcije, seksa i smrti od jedne moguće filmske Slike koja postoji kao čista prisutnost lišena utega riječi i priče. O ovim i drugim godardovskim temama uživo razgovaramo s Tomislavom Brlekom i Brunom Kragićem.

Ulaz na program je besplatan, a više informacija potražite na Facebook eventu (https://goo.gl/K66SCT)  i službenim web stranicama (http://mmcentar.sczg.hr/).