Filmske (pri)povijesti Jean-Luca Godarda : Novi val

Epizoda 3B, Novi val, govori o obnovi filma zahvaljujući liniji koju je stvorio Henri Langlois u svojoj kinoteci u Avenue de Messine te o nizu filmskih klasika koji su utjecali na razvoj novog vala, jednog od najvažnijih pravaca u filmskoj povijesti, čiji je Jean-Luc Godard najpoznatiji predstavnik.

O novom valu, brojnim filmskim i povijesnim elementima koji su utjecali na njegov razvoj, o filmu kao takvom i brojnim drugim temama 9. veljače od 20 sati razgovaramo s Hrvojem Turkovićem, filmskim teoretičarem, kritičarem i sveučilišnim profesorom, autorom niza članaka i knjiga o teoriji filma, te Jankom Heidlom, filmskim kritičarem. Razgovor moderira Višnja Vukašinović, a ulaz je besplatan.

Projekt Filmske (pri)povijesti temelji se na istoimenom video eseju Histoire(s) du cinéma Jean-Luca Godarda o prirodi samoga filmskoga medija kao i njegovoj povijesti, ali i povijesti samog 20. stoljeća, Godard konstruira niz hipoteza o povijesti filma i povijesti stoljeća tako što te dvije povijesti miješa kroz niz slikovnih, glazbenih, tekstualnih, biografskih citata. Tako njegove (Pri)povijesti sadrže kolaž isječaka iz 495 različitih filmova, 148 knjiga, romana, eseja, pjesama, 135 slikarskih djela te 93 glazbene kompozicije. Jednom mjesečno, svakog prvog petka, u MM centru gledamo jednu epizodu i razgovaramo o povijesti i budućnosti filma.

Više informacija potražite na http://mmcentar.sczg.hr/ i https://www.facebook.com/mmcentarsczg