Festival svjetske književnosti : iznimno 4. izdanje!

 

  • Četvrto izdanje Festivala svjetske književnosti, koje će se održati od 4. do 9. rujna, puno obećaje!

 

Francuski institut u Hrvatskoj i  festival zajedno vam predstavljaju projekt L.I.R., začuđujuću imerzivnu instalaciju koja poziva gledatelje da na nekoliko trenutaka pobjegnu od stvarnosti uranjajući u snove pisaca !

Sve informacije potražite na : http://institutfrancais.hr/zagreb-fr/l-i-r-la-premiere-bibliotheque-de-babel-numerique/?lang=fr

LIR2

 

  • Dvije francuske književnice također će nas počastiti boravkom u Zagrebu : Muriel Barbery, čija je knjiga « Elegancija ježa » (« L’élégance du hérisson ») svjetski best seller i Laurence Plazenet.

Sastat ćemo se s Muriel Barbery 9. sujna u 21h na predavanju u kinu Europa, a potom 10. rujna  u 12h u medijateci Francuskog instituta.

Francuska spisateljica diplomirala je filozofiju i postigla veliki uspjeh u 2006. godini s knjigom « L’élégance du hérisson (« Elegancija ježa ») te je upravo objavila novu knjigu   « La vie des elfes » (« Život vilenjaka). Pobjednica je rezidencije u Vili Kujoyama u Kyotu u Japanu između 2008. I 2009.

Film « Le hérisson » (Jež) Mone Achache, slobodna adapatacija njezina slavnog romana, bit će prikazan 6. rujna u 18h u kinu Europa.

 

Upoznajte Laurence Plazenet, francusku književnicu i sveučilišnu profesoricu, 6. rujna z 18h u kinu Europa na tribini  « Pisac i njegov čitatelj » s  Itom Kovač.

Profesorica francuske književnosti na sveučilištu Paris-Sorbonne, Laurence Plazenet objavila je 2005. knjigu « L’amour seul » (naklada Albin Michel), zatim « La Blessure et la soif » (2009.) i « Disproportion de l’homme » (2010.), u nakladi Gallimard. 2012. osvaja književnu nagradu Europske unije za knjigu « L’amour seul ».

Plazenet

 

Kao i prošle godine festival će odati počast i stripu  pozivajući Christiana Durieuxa. Autor stripa Avel  (naklada Glénat, sa scenaristom Jeanom Dufauxom), također je radio sa svojim prijateljem i suradnikom Lucom Dellisseom na stripu Foudre, priči u pet tomova. Mobilis je njegova posljednja serija koja zaokružuje albume koji se smatraju « realističnima i mračnima ». U svojstvu scenarista sam je osmislio crno-bijeli album Benito Mambo. Također objavljuje humoristične priče za djecu u časopisu le Journal de Spirou.

Tijekom tjedan dana festival će također ugostiti brojne hrvatske i strane autore slaveći književnost u svim njezinim oblicima ! Više informacija na : www.fsk.hr

 

Durieux