Filmski festival u Cannesu 2015. 

HRVATSKI FILM U NATJECATELJSKOM DIJELU I LA CROISETTE U ZAGREBU !

« Od svojih je početaka festival u Cannesu ostao vjeran svojim početnim načelima : otkriću i vrednovanju djela kako bi služio razvoju kinematografije, poticanju razvoja filmske industrije u svijetu i slavi sedme umjetnosti izvan svojih granica. »

Thierry Fremaux, umjetnički direktor festivala u Cannesu

Festival u Cannesu je u punome jeku ! Ovogodišnje, 68. izdanje mitskoga festivala, započelo je 13. svibnja i trajat će sve do 24. svibnja.

Među filmovima u natjecateljskoj konkurenciji, hrvatski film je po prvi puta ušao u službeni program u kategoriji « Un certain regard » : radi se o filmu Zvizdan (Soleil de plomb), redatelja Dalibora Matanića, nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Zvizdan se događa u tri različita desetljeća, u dva susjedna sela opterećena povijesnim naslijeđem, te prati tri ljubavne priče o zabranjenoj ljubavi. Glavne uloge igraju Tihana Lazović i Goran Marković, a uz njih u filmu glume i Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković.

Zvizdan

Hrvatska će biti predstavljena i u kategoriji Short Film Corner. Festival u Cannesu svake godine organizira ovaj program koji je postao nezaobilazna točka u svijetu kratkometražnih filmova, gdje  producenti i redatelji predstavljaju svoje filmove, umrežavaju se i razmjenjuju mišljenja s kolegama te ostvaruju buduće suradnje.

HAVC je ove godine ponovno dao prostor hrvatskim filmovima : Da je kuća dobra i vuk bi je imao Hane Jušić, Odvajanje Nine Violić, Piknik Jure Pavlovića i Šetač Filipa Mojzeša igrani su filmovi koji će se moći pogledati na ovoj platformi. Od onih eksperimentalnih bit će dostupni A.D.A.M. Vladislava Kneževića i Kino Crvena zvijezda Silvestara Kolbasa, zatim animirani radovi Kukuljica Ivane Jurić, Levitacija Marka Meštrovića i Tajni laboratorij Nikole Tesle Bruna Razuma, a od dokumentarnih Riba ribi grize rep Nevena Hitreca.

I u Zagrebu možete uživati u Cannesu !

Kako bi se na pravi način proslavio glamur iz Cannesa, la croisette će se na trenutak preseliti u Zagreb zahvaljujući salonu Dessange. Cijeli će tjedan salon Dessange u Ilici 2 biti urešen crvenim tepihom i zlatnim palmama, a organizirat će i posebna događanja poput radionice « punđi » koje će tim Dessange Paris izraditi posebno za ovu priliku.

 

Za više informacija o Festivalu u Cannesu : http://www.festival-cannes.fr/fr/festival.html

Za više informacija o hrvatskom filmu Zvizdan u natjecateljskoj konkurenciji :

http://www.festival-cannes.fr/fr/archives/ficheFilm/id/da26a8ca-e995-4cfe-9190-00d1e49f7877/year/2015.html

Za više informacija o sudjelovanju Hrvatske na Festivalu u Cannesu (HAVC) :

http://www.havc.hr/eng/info-centre/news/croatian-film-in-cannes-the-high-sun-in-official-selection-croatian-professionals-at-film-market

Za više informacija o posebnim događanjima Dessangeov Cannes u Zagrebu : https://hr-hr.facebook.com/DessangeHrvatska

 

logo dessange crni