Festival Cirkobalkana 12: Barijere

Francuski institut u Hrvatskoj i ove je godine partner festivala Cirkobalkana podupirući francuske grupe.

5., 6. i 7. lipnja u 17:00 i 20:00 sati, Velika dvorana Pogona Jedinstvo, Trnjanska struga 34

CIE SACÉKRIPA: VRAI (ISTINA)

Neidentificirani živi objekt

Autori i izvođači: Etienne Manceau i Candide Lecat

Dob: 8+

Trajanje: 60´

Povremeni verbalni sadržaj na francuskom jeziku biti će prevedeni na kraju predstave.

“ISTINA” je istinita priča o susretu: onom Étiennea Manceaua, vještog žonglera, i tajanstvenog partnera, Candidea. U razini očiju, u zadivljujućem scenskom rasporedu, svaki gledatelj opremljen audio slušalicama promatra ovaj nevjerojatni dvojac kroz mali svjetlarnik. Tako poznati i tako različiti, ovo dvoje promatraju jedno drugo, promatraju se, traže ili ignoriraju jedno drugo u interakcijama promjenjive geometrije, ostavljajući puno prostora za instinkt, impuls i vrijeme.

10 godina nakon kreiranja svog prvog sola “Vu”, Etienne Manceau ovdje nudi živu i dirljivu predstavu u širem smislu riječi, gdje sposobnost upravljanja neočekivanim uživo nudi snagu jedinstvenom vremenu izvedbe.

Neidentificirani živi objekt, ISTINA, genijalno remeti tradicionalne odnose s publikom. Predstava se odvija u kružnom, jedinstvenom i imerzivnom sustavu pozornice. Velika blizina i snaga detalja, vizualnih, auditivnih, olfaktornih. Sve je tako blizu i stvarno istinito, ali… je li stvarno?

Predvidljiv i nepredvidiv, interijer i eksterijer, složenost i jednostavnost, nježnost i nasilje, sloboda i zatočenost, konvencija i transgresija, VRAI pokreće bezvremensko propitivanje ljudske prirode i našeg odnosa sa živima.

8. lipnja u 19:00, CirkoBalkana šator, Trnjanska struga 34

COMPAGNIE AR- ALICE RENDE (FR): FORA

Kreacija i izvedba: Alice Rende

circusnext Laureatkinja 2023

Uzrast: 7+

Trajanje: 50 ‘

“Fora” znači “Vani” na portugalskom, katalonskom, okcitanskom i sardinskom.

Oslanjajući se na  Houdinija i tradicionalne kontorcionističke tehnike, FORA vodi ovaj žanr u sasvim novom smjeru..

Najsuvremenijim jezikom, Alice Rende dopušta iskrivljenom pokretu da dođe u prvi plan kao očajnička strategija protiv vanjske dominacije –kao posveta onima koji se ne uklapaju. Na temelju somatskih istraživanja među beskućnicima u Rio de Janeiru, psihijatrijskim bolnicama i povijesne arhive takozvanih histeričnih pacijenata, ona razvija fizički vokabular koji razbija uobičajene kodove kontorzije. Zatvorena u kutiju od pleksiglasa, podsjeća na prikaze u anatomskom muzejima i kroz živu zvučnu scenu, u kojoj se zvukovi iz pojačala pretapaju u harmoniju violončela, ona stvara doista jedinstvenu izvedbu – žanrovski revolucionarnu.

Cijeli program potražite na: https://cirkobalkana.org/hr/