Izložba-hommage velikom fotografu Jeanu-Pierreu Pedrazziniju

Od 22. rujna u Mađarskom institutu u Zagreb

Augusta Cesarca 10 – 10 000 Zagreb

 

Veleposlanstvo Mađarske i Mađarski institut u Zagrebu otvorit će 21. rujna  izložbu posvećenu velikom francusko-švicarskom fotografu i novinaru Jeanu-Pierreu Pedrazziniju povodom obilježavanja 60. obljetice revolucije iz 1956. godine.

Karijera ovog velikog fotografa počinje 1948. godine kad se kao mladi čovjek zapošljava u tjedniku « Paris-Match ». Tamo je brzo ostvario zavidnu karijeru. Od 1950. postao je veliki reporter koji je pokrivao brojna događanja na međunarodnoj razini. Postao je slavan po svojim fotografijama krunjenja engleske kraljice Elizabete, abdikcije egipatskog kralja Faruka, pobuna u zemljama Magreba. Ovjekovječio je zvijezde poput Charlija Chaplina, Mauricea Chevaliera, Sofije Loren, Brigitte Bardot, Edith Piaf, Marlène Dietrich, Vittorija de Sica-e… Autor je prvih snimaka susreta američke glumice Grace Kelly i princa Rainiera od Monaka.

U listopadu 1956., netom nakon putovanja u SSSR, Jean-Pierre Pedrazzini za Paris-Match odlazi u Budimpeštu. Zadaća mu je izvještavati o mađarskoj pobuni protiv prosovjetskog režima. 30. listopada u strogom centru grada fotografira napad pobunjenika na sjedište političke policije, te ga pogađa nekoliko rafala mitraljeza. Po hitnom je postupku vraćen u domovinu gdje nakon nekoliko dana podliježe ozljedama. Jean-Pierre Pedrazzini poginuo je na frontu u dobi od 29 godina i postao jedan od heroja fotoreportaže, jedan od ljudi koji su strast za izvještavanjem platili životom.

Više informacija na :http://www.zagrab.balassiintezet.hu