Europski projekt Gazing and Dancing

Od 7. do 13. siječnja u Teatru &TD će se održati istraživačka umjetnička rezidencija Gazing and Dancing # 1, dio istoimenog dvogodišnjeg europskog projekta (Gazing and Dancing) kulturne suradnje triju organizacija: Mille Plateaux Associés (Francuska), Studentski centar u Zagrebu (Hrvatska) i Frenák Pál Társulat (Mađarska) koje su se ujedinile u cilju razvijanja projekta oko koncepta usredotočenog pogleda i načina gledanja, u pristupu koji simultano objedinjuje istraživački rad i koreografsku perspektivu.

Organizacije dijele zajedničke interese po pitanju tematike (usredotočenog) gledanja u plesu, ali svaka od njih drugačije obrađuje tu temu u svojem radu, budući da dolaze iz različitih sfera, kultura i koreografske estetike; elemenata koji će neminovno obogatiti projekt te potaknuti razvoj različitih pristupa. Kao novi tip spajanja kultura i estetika, projekt će biti katalizator za razmjenu, olakšavajući mobilnost, umrežavanje, razmjenu vještina metodom širenja novonastalih praksi.

Projekt objedinjuje umjetnike, znanstvenike i organizacije iz raznih zemalja s ciljem razvijanja u laboratorij unutar kojega će se omogućiti razvoj različitih (usredotočenih) pogleda, da bi se olakšala razmjena i eksperimentiranje među ljudima različitih kultura i estetskih nazora.

Postavljaju se pitanja: Na koji način gledamo? Koje su sličnosti i razlike pogleda s obzirom na kontekst? Čini li se moguće razmotriti usredotočeno gledanje u plesu kao još jedan oblik dijaloga među različitim kulturama i europskim građanima?

Zagrebačka rezidencija prvo je Gazing and Dancing okupljanje, a sastojat će se od razgovora, predavanja, radnih sesija, eksperimentiranja i javne izvedbe 13. siječnja u 19 sati. U programu će sudjelovati domaći i inozemni umjetnici, znanstvenici i studenti: 

Marija Andrijašević / BADco. / Monika Bregović / Hrvoslava Brkkušić / Petra Chelfi / Pierre Cottreau / Marie-Julie Debaulie / Janter Emese / Geisha Fontaine / Nikša Gligo/ Tena Gnjatović / Dóra Juhász / Andrea Kovač / Leonida Kovač / Natalija Manojlović / Petra Mrša / Ivana Pavlović / Nataša Rajković / Nina Sakić / Vedran Senjanović / Alexandre da Silva / Karolina Šuša / Sonja Tarokić / Martina Tomić.