Dvadeset počasnih autora

Promocija dvadesetak frankofonskih autora, 10 muških i 10 ženskih, s različitih kontinenata

Knjižara Kutak knjiga nudi knjige na hrvatskom jeziku, ali i na desetak drugih jezika. Tijekom ožujka, mjeseca Frankofonije, za vas smo izabrali « 20 počasnih autora » : 10 spisateljica i 10 pisaca.

Kutak knjiga vas poziva da otkrijete ove pisce koji pišu na francuskom jeziku, a porijeklom su sa svih kontinenata. U svojoj raznolikosti, oni nam donose snove i kulturu, povijest i razmišljanja, smijeh i drskost. Pronaći ćete širok raspon autora : Marguerite Duras , Marie Ndiaye, Amélie Nothomb. Tu su i nobelovci Patrick Modiano, Gao Xingjiang, Jean Marie Le Clézio. Predstavljamo vam također Pascala Guignarda, dobitnika Goncourtove nagrade, kao i Juliena Gracqa koji je tu nagradu odbio.

Otkrit ćete i « Poêmes à dire la Francophonie »od Nicole Brossard, « Croatie, son histoire culturelle, ses liens avec l’Europe » od Gabrijele Vidan. Čitajući Aimé Césaire možda ćete se sjetiti da je « Cahiers d’un retour au pays natal » napisan u Šibeniku, kod njezinog prijatelja Petra Guberine, koji je bio predsjednik Francuske alijanse u Zagrebu .

« Le jour du chien » od Caroline Lamarche , lagani je spoj humora i refleksije.

Djela Jorgea Sempruna mješavina su povijesti i filozofije i nakon što zatvorite zadnju stranicu, shvatit ćete što znači užitak čitanja !

Brojna djela koja možete naći u Kutku knjiga istinski su poziv na putovanje, posebice djela Nicolasa Bouviera i Elle Maillart ili fascinantna povijest Isabelle Eberhardt koju priča ona sama i Edmonde Charles-Roux u « Un désir d’Orient » ; tu su i drugi putopisi, primjerice onaj Jean-Mariea Laclavetinea koji se odvija u Hrvatskoj , « La martre et le Léopard » .

U trenucima opuštanja, uvijek možete isprobati recept Calixthe Belaya « Comment cuisiner son mari à l’africaine » ili upoznati dramatičnu , ali uzbudljivu pustolovinu brodolomaca Tromelina, « Les naufragés de Tromelin » koju vam priča Irène Frain!

Zahvaljujući prevoditeljima i prevoditeljicama i izdavačima, posebice se ističu Pelago, Fraktura, Vuković i Runjić, Mala Zvona, Algoritam, CERES, većina spomenutih autora su prevedena na hrvatski ili barem po neko njihovo djelo.