Društva i javne politike u Europi za rješavanje demografskih izazova 21. stoljeća

Francuski institut i Goethe institut u Hrvatskoj, u suradnji s Institutom za migracije i narodnosti organiziraju  seminaru pod nazivom „Društva i javne politike u Europi za rješavanje demografskih izazova 21. stoljeća : natalitet, starenje i migracije. Tri demografske putanje, Francuska, Njemačka i Hrvatska“.

Ovaj će se seminar održati 11. prosinca 2015. (od 9.30 do 16.00 sati) u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU)  (Knjižnica HAZU, Strossmayerov trg 14, Zagreb)

Stanovništvo Europe sve je starije i stopa nataliteta je u padu. Aktualna situacija vezano uz izbjeglice i migrante daje novu dimenziju raspravi koja se odnosi na demografsku sliku Europe. Dok migracije izazivaju zabrinutost u okviru javnog mišljenja, što populističke struje pokušavaju instrumentalizirati, europska politička klasa čini se podijeljenom oko odgovora koje treba dati. U tom će kontekstu ovaj seminar biti prilika da se dâ riječ stručnjacima kako bi se smirile strasti u raspravi i čuli glasovi koji potvrđuju da imigracija može biti i prilika za europsko društvo i gospodarstvo.

U seminaru će posebice sudjelovati: François HERAN, direktor istraživanja u Državnom institutu za demografske studije (Pariz), Drago ŽUPARIĆ-ILJIĆ, istraživač u Institutu za migracije i narodnosti (Zagreb), Dana DIMINESCU, docent sociologije, direktor istraživanja u Zakladi Maison des sciences de l’homme (Pariz), Stephan SIEVERT, Berlinski Institut za populaciju i razvoj,  Anne-Marie GUILLEMARD, doktorica sociologije, doktorica književnosti i humanističkih znanosti, Sorbonne i EHESS, Christian HUNKLER, Max Planck Institut za socijalno pravo i socijalnu politiku u Münchenu te Sanja KLEMPIC BOGADI, Snježana GREGUROVIĆ i Sonja PODGORELEC, istraživačice u Institutu za migracije i narodnosti.

Zahvaljujemo Vam na prethodnom potvrđivanju sudjelovanja (najkasnije do 10. prosinca 2015. u 12 sati) na sljedeću adresu elektroničke pošte:  Petra.Vidovic@zagreb.goethe.org