Dva francuska orguljaša ovog ljeta gostuju na festivalu Orgulje svetog Marka

Olivier Penin – srijeda 28. lipnja u 19h30 – Crkva Svetog Marka

Frédéric Blanc – petak 14. srpnja u 19h30 – Crkva Svetog Marka

 

Nakon koncerta Jeana-Baptistea Robina koji se održao u svibnju, druga dva ugledna francuska orguljaša pozvana su na festival Orgulje svetog Marka u Zagrebu :

 

  • Olivier Penin, – titularni orguljaš bazilike svete Klotilde u Parizu, s programom djela Charlesa Tournemirea i Césara Francka

Olivier Penin klavir je počeo učiti u dobi od pet godina, a godinu kasnije postao je članom Dječačkoga zbora iz Caena. Nakon završenog školovanja, na natjecanju je 2004. osvojio mjesto orguljaša u crkvi sv. Klotilde. Danas je jedini titularni orguljaš te crkve zadužen za liturgijsku glazbu, stoga piše i priređuje djela. Pokrenuo je i novu tradiciju nedjeljnih orguljaških recitala, dok jednom godišnje organizira i majstorski tečaj, posvećen majstorskim glazbenicima Sv. Klotilde i njihovim izvorima inspiracije, u kojem sudjeluju studenti iz Europe i Azije.

Njegovu koncertnu karijeru obilježava eklekticizam — prije svega u izboru djela među kojima se uvijek mogu naći skladbe Johanna Sebastiana Bacha, kao i romantičke, odnosno suvremene skladbe. Eklekticizam se očituje i kroz niz ansambala s kojima surađuje. Orguljaš je zbora O’Trente, vokalnog ansambla Aedes te vokalnog ansambla Basilica (mladog profesionalnog zbora koji je stovrio s Marcom Korovitchem kako bi izvodili glazbu za zbor i orgulje).

Aktivan je i kao solist uz brojne orkestre izvodeći raznolika djela (koncerte Georga Friedricha Händela ili, primjerice, Treću simfoniju Camillea Saint-Saënsa). Ne zanemaruje ni komornu glazbu, svirajući u manjim komornim sastavima (duo ili trio, naročito s harfom) za koje također priređuje aranžmane. Redoviti je gost festivala diljem Europe (Francuska, Nizozemska, Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Belgija) i Sjedinjenih Američkih Država, kao i Meksika ili Japana.

 

  • Frédéric Blanc, titularni orguljaš crkve Notre-Dame-d’Auteuil u Parizu, s programom djela Georga Friedricha Händela, Charlesa Tournemirea, Pierrea Cochereaua, Louisa Viernea, Aleksandra Borodina 

Frederic Blanc

Nakon školovanja na konzervatorijima u Toulouseu i Bordeauxu, Frédéric Blanc postao je učenikom Andréa Fleuryja i Marie-Madeleine Duruflé. Tih ga je dvoje majstorskih orguljaša uvelo u veliku tradiciju francuske orguljske glazbe.

Dobitnik je nagrada na istaknutim međunarodnim natjecanjima, primjerice druge nagrade na natjecanju Grand Prix de Chartres, 1996., a godinu kasnije i nagrade Grand Prix na Međunarodnom natječaju Grada Pariza. Time počinje njegova karijera međunarodnog koncertantnog orguljaša, improvizatora i predavača, što ga je odvelo diljem Europe i u Sjedinjene Američke Države, gdje održava predavanja na prestižnim sveučilištima (Stanford u Kaliforniji, Holland u Michiganu, Državno sveučilište Arizona u Phoenixu, Kraljevska akademija za glazbu u Londonu, Akademija Franza Liszta u Budimpešti).

Osnovao je i duo s harfisticom Marie-Pierre Cochereau, a redovito nastupa i sa solo trubačem Orkestra Republikanske garde (Orchestre de la Garde républicaine), Stéphaneom Vaillantom. Koncerte održava na brojnim međunarodnim festivalima, među kojima su Toulouse-lesOrgues, Musique en Côte Basque, Orgelherbst u Münchenu, Brucknerfest u Linzu te u gradovima poput Monaca, Bonna, Chartresa, Chicaga, Helsinkija, Londona, Osla, Edinburgha ili Los Angelesa. Njegovi nosači zvuka, koje je su objavile kuće EMI, Aeolus, Motette i Baroque Notes, pokazuju njegov afinitet za francusku orguljašku školu. Između 1987. i 1995. bio je orguljaš-asistent Bazilike Saint-Sernina u Toulouseu, a od 1999. u svojstvu titularnog orguljaša, svira na velikim orguljama graditelja Cavaillé-Colla u crkvi NotreDame-d’Auteuil u Parizu. Glazbeni je ravnatelj Udruženja Mauricea i Marie-Madeleine Duruflé.

 

Kompletni program festivala preuzmite ovdje : Sve_PDF_Pregled