Rasprava « Suočena s intenzitetom globalnih i geopolitičkih izazova, je li Europa još uvijek odgovor? Susret francusko-hrvatskih promišljanja. »

Rendez-vousIRMO (Institut za razvoj i međunarodne odnose) i Francuski institut u Hrvatskoj, u partnerstvu s Institutom Jacques Delors, organiziraju u četvrtak, 10. rujna 2015. godine od 11.00 do 13.00 sati u Medijateci Francuskog instituta u Hrvatskoj (Preradovićeva 5, Zagreb) raspravu na temu glavnih izazova, trenutačnih ili dugoročnih, sa kojima je suočena Europska unija.

Određeni broj izazova, naročito oni koji su geopolitičkog karaktera (Ukrajina, kriza vezana uz izbjeglice, terorizam) nameću potrebu za hitnim europskim odgovorom. Međutim, ostali više strukturirani izazovi (starenje stanovništva, « demokratski deficit », pitanja ekonomskog razvitka, upravljanje dugom…) zahtijevaju mobilizaciju ekspertiza i instanci koje odlučuju.

Dugo percipirana kao prostor ekonomskog prosperiteta, mira te afirmacije « jedinstva u različitosti », Europa danas izaziva rastući skepticizam i pesimizam u pogledu vlastite budućnosti. Prema nekim medijima i sadašnjim mišljenjima, ona bi čak mogla biti pod prijetnjom raspada (Grexit, Brexit…), čemu se štoviše i nadaju populističke političke snage. S obzirom na povijesne specifičnosti, pozicioniranje te socioekonomski kontekst zemalja članica, javno mišljenje oscilira između pozitivne vizije Europe koja osigurava zaštitu i razvitak te one degradirane u kojoj je Europa « stroj za pasiranje », Europa pada i razočaranja. Nastavno na ove suprotnosti, čini nam se posebno zanimljivim podržati raspravu koja će okupiti stručnjake koji dolaze iz dvije zemlje, Francuske i Hrvatske, obje članice Europske unije, a čije putanje svjedoče o europskoj konstrukciji u pokretu. S jedne je strane jedna od zemalja osnivateljica, a s druge zemlja koja, nakon 10 godina pregovora o pristupanju, potvrđuje svojim uspjehom europsku vokaciju ovog dijela kontinenta i visoku ulogu koja se od nje očekuje.

Yves Bertoncini i Daniel Mondekar, svaki sa svojim pogledom i analizama iznijet će svoje viđenje glede zbivanja u Europi.

  • Yves Bertoncini, francuski stručnjak, ravnatelj je Instituta Jacques Delors. Jedan je od najvećih specijalista za politička i europska institucionalna pitanja. Također je i administrator Europske komisije, a radio je i u službi francuskog premijera. Predaje europska pitanja na Visokim školama – Grandes écoles (Mines Paris Tech), Institutu političkih studija u Parizu te Visokoj školi za javnu upravu (ENA – École nationale d’administration).
  • Daniel Mondekar je zastupnik u Hrvatskom saboru (Socijaldemokratska partija Hrvatske). Od 1. srpnja 2013. godine je predsjednik Odbora za europske poslove zadužen za nadgledanje vladinih poslova pri Vijeću Europske unije i Europskom vijeću. Također je, prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, bio hrvatski promatrač u Europskom parlamentu.

Raspravu će moderirati dr. Senada Šelo Šabić, istražiteljica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i međunarodno priznata stručnjakinja za pitanja vezano uz hrvatsku vanjsku politiku, zapadni Balkan i Tursku, ali i ona vezano uz proširenje Europske unije.

Rasprava će biti održana na engleskom jeziku.

rendezvous_blok