Francusko-hrvatska arheološka suradnja : predavanje u Arheološkom muzeju u Zagrebu

19.rujna 2017. u 19 sati

 

Predavanje pod nazivom : « Svjedočanstvo navigacije rijekom Kupom u rimsko doba : brod natovaren ciglama iz Kamenskog, Karlovac » održati će se u utorak 19 rujna u Arheološkom muzeju u Zagrebu (Trg Nikole Šubića Zrinskog 19).

Istraživanja na ostacima broda iz Kamenskog, koje provodi francusko-hrvatska ekipa arheologa, predstaviti će Giullia Boetto, Centre Camille Jullian, Aix-en-Provence, Krunoslav Zubč, Hrvatski Restauratorski Zavod i Anton Divić, Centre Camille Jullian, Aix-en-Provence.

Brod iz Kamenskog otkriven je 2009. godine, te se počinje sustavno istraživati od 2015. u okviru suradnje između Hrvatskog restauratorskog zavoda i Centra Camille Jullian. Ostaci ovog broda ravnog dna, dužine 12 m i širine 2 m klize 6 m po dnu rijeke Kupe, otprilike 5 km od Karlovca. Glavni teret je sastavljen od cigli složenih u unutrašnjosti broda. Uzimajući u obzir njegove arhitektonske karakteristike, ovaj brod se uklapa u seriju drugih otkrića brodova ravnog dna iz rimskog doba koji su nađeni u dunavskom hidrografskom bazenu.

Ostaci broda iz Kamenskog predstavljaju izuzetan primjer odlično očuvane građevinske pomorske tradicije specifične za kontinentalne vode a nastavak istraživanja omogućiti će razumijevanje konteksta razmijena plovnim putevima u području Južne i Istočne Europe.