Predavanje Jacquesa Rupnika: Europa pred izazovima populizma, 60 godina nakon Rimskih ugovora

(moderator: g. Munir Podumljak, izvršni direktor, Partnerstvo za društveni razvoj)

Petak 10. ožujka  – 17h – Medijateka Francuskog instituta

Predavanje će biti održano uz simultani prijevod na hrvatski jezik.

 

S obzirom na veliki interes i ograničeni prostor medijateke, samo osobe prijavljene do 9. ožujka moći će prisustvovati predavanju.
Prijave na mail: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr
 

Francuski institut u Hrvatskoj sa zadovoljstvom ugošćuje profesora Jacquesa Rupnika koji će održati predavanje u petak 10. ožujka 2017. godine u 17 sati u Medijateci Francuskog instituta (Preradovićeva 5, Zagreb).

Jacques Rupnik je politolog i voditelj istraživanja na Centru za međunarodna istraživanja Visoke škole Sciences Po u Parizu, stručnjak za pitanja središnje i jugoistočne Europe, predsjedao je Međunarodnom komisijom za Balkan i bio savjetnik bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela od 1990. do 1992.  godine. Sudjelovao je kao neovisni član u Međunarodnoj komisiji za Kosovo.  Predaje na Visokoj školi Sciences Po od 1982. godine, a bio je i gostujući profesor na Harvardu, na Collège d’Europe i na Sveučilištu Charles u Pragu.

Jacques Rupnik autor je brojnih djela na temu europskih integracija i središnje te jugoistočne Europe: https://www.cairn.info/publications-de-Rupnik-Jacques–5615.htm. Među njegovim zadnje objavljenim djelima su: « 1989 as a Political World Event: democracy, Europe and the new international system in the age of globalization » (« 1989.-ta kao svjetski politički događaj : demokracija, Europa i novi međunarodni sistem u vrijeme globalizacije »), Routledge, 2014 ;  « Géopolitique de la démocratisation, l’Europe et ses voisinages » (« Geopolitika demokratizacije, Europa i njezino susjedstvo »), Presses de Sciences Po, 2014 (više informacija na: http://www.institutfrance.si/ou-va-leurope-centrale.html#sthash.WbgUiAgB.dpuf).

Održat će predavanje na temu « Europa pred izazovima populizma, 60 godina nakon Rimskih ugovora », istih onih koji su utemeljili Europsku ekonomsku zajednicu. Kakvu ulogu igra središnja i jugoistočna Europa? S kojim su izazovima suočene države kandidati za pristup Europskoj uniji, na koji bi način političke snage i civilna društva trebali poduprijeti europski projekt i pridonijeti jednoj novoj retorici kako bi potaknuli pristupanja svojih naroda i građana?

Molimo Vas da g. Djuri Zifri (djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr) potvrdite svoj dolazak najkasnije do 1. ožujka 2017. godine u 12 sati.