Ciklus filmova Claire Denis

U okviru sedmog izdanja Filmskih mutacija: Festivala nevidljivog filma
 
ponedjeljak, 25.11. u 17:00
utorak, 3.12. u 18:00

Jacques Rivette: Stražar

1990., dokumentarni, boja, 60 min

 

ponedjeljak, 25.11. u 18:00
srijeda, 4.12. u 19:00

Fućka mu se za smrt, 1990

Uloge: Isaach De Bankolé, Alex Descas, Solveig Dommartin, Christopher Buchholz, Jean-Claude Brialy 

Dvojica prijatelja, Jocelyn s Kariba i Dah iz Afrike su crnci i imigranti u Francuskoj koji pokušavaju naći put do uspjeha. U predgrađu Pariza, u podrumu restorana koji potajice održava ilegalne borbe pijetlova, treniraju pijetla da pobijedi u brutalnoj borbi. Njih dvojica su potpuni autsajderi, a jedino što ih veže kako međusobno tako i s okolinom su pijetlovi koje šalju u bespoštednu borbu. 

 

ponedjeljak, 25.11.  u  20:00

Uljez, 2004

Uloge: Michel Subor, Grégoire Colin, Yekaterina Golubeva, Bambou, Florence Loiret Caille

Louis Trebor je dobrostojeći usamljenik koji živi s psima u planinama. Približava se sedamdesetima, a ima zdravstvenih problema i potrebna mu je transplantacija srca. Sa sinom Sidneyem, koji živi u blizini, nema dobar odnos. Sidney je brižan suprug i otac, a Louis s nikim ne uspijeva ostvariti emocionalni kontakt. Priprema se za putovanje kako bi pronašao novo srce i upoznao drugog sina koji živi na Tahitiju. 

 

srijeda, 27.11. u 17:00
četvrtak, 5.12.2013 u 17:00

Prema Mathilde, 2005, dokumentarni

Dokumentarni film o Mathilde Monnier, jednoj od najvažnijih francuskih suvremenih koreografkinja. Snimljen na Super-8 i Super-16 filmskom formatu, film prati Mathilde od samog početka do završne izvedbe plesnog komada Déroutes iz 2004. godine. Film je prati dok govori o svojoj filozofiji rada, dok režira komad s ansamblom i samostalno izvodi probe. 

 

srijeda, 27.11. u 21:00

Dobar posao, 1999

Uloge: Denis Lavant, Michel Subor, Grégoire Colin, Richard Courcet, Nicolas Duvauchelle

U Francuskoj, Galoup se prisjeća dana koje je proveo u Africi kao pripadnik Legije stranaca. Bio je na čelu grupe i život mu je tekao prema točnom rasporedu uz svakodnevne treninge i vježbe. Kad im se priključio novi pripadnik, mlad, lijep i hrabar Gilles Sentain, kod Galoupa se javlja zavist. Vjeruje da će Gilles lako impresionirati njegova zapovjednika kojeg on iznimno cijeni, ali uzalud pokušava dobiti njegovo priznanje. 

 
četvrtak, 28.11. u 17:00
ponedjeljak, 2.12. u 17:00
 
Ne mogu spavati, 1994
 
 
četvrtak, 28.11.  u 19:00

Čokolada, 1988

Uloge: Isaach De Bankolé, Giulia Boschi, François Cluzet, Jean-Claude Adelin, Cécile Ducasse

Mlada Francuskinja posjećuje zapadnu Afriku i Kamerun u kojem je odrastala. Kao djevojčica živjela je tamo zajedno s ocem, majkom i kućnim slugom Protéeom. Iako pripada obitelji kolonizatora, ona se sprijateljila s Protéeom, ne shvaćajući problem rasne nejednakosti odraslih. Jednog dana, njihov gost Luc, naglas prokomentira očitu seksualnu privlačnost između njezine majke i Protéea. 

 
petak, 29.11. u 19:00

Petak navečer, 2002

Uloge: Valérie Lemercier , Vincent Lindon, Hélène de Saint-Père, Hélène Fillières, Florence Loiret Caille

Petak je navečer i zadnji dan koji će Laure provesti u stanu. Sve je stvari spakirala u kutije. Od sutra počinje živjeti s dečkom. No, još nije sigurna oko svega te odluči otići van na večeru s prijateljima. Ulazi u auto i krene svojim putem, ali zapne u prometnoj gužvi. Potpuno je zaboravila na štrajk radi kojeg je nastao prometni kolaps. Dok su svi oko nje nervozni, ona uživa u prostoru svoga automobila. 

 
subota 30.11. u 19h: Otvorenje
 
Prema Nancyju, 2002

Dio omnibusa Ten Minutes Older: The Cello

Uloge: Jean-Luc Nancy, Ana Samardzija, Alex Descas

10 minuta stariji je filmski omnibus koji čine radovi osam redatelja pred kojima je prije snimanja bio samo jedan zahtjev: svaki segment omnibusa mora biti dugačak točno deset minuta. 
U filmu Claire Denis u vlaku se voze pisac i mlada djevojka i vode filozofsku diskusiju o prihvaćanju drugog, integraciji i asimilaciji. Film je inspiriran knjigom filozofa Jean-Luca Nancya.

Nitkovi, 2013.

Uloge: Vincent Lindon, Chiara Mastroianni, Julie Bataille, Michel Subor, Lola Créton 

Radeći na teretnom brodu, Marco dobije poziv od sestre kojoj je potrebna pomoć. Obiteljski posao propada, suprug joj je nedavno počinio samoubojstvo, a kćer Justine primljena je u bolnicu nakon što je preživjela težak napad i silovanje. Sandra bratu tvrdi da je za sve krivac Edouard Laporte, poslovni suradnik njena pokojnoga muža. Traži od Marca da mu se osveti. Marco uskoro upoznaje Edouardovu ljubavnicu Raphaëlle… 

 

subota, 30.11. u 21:30

Nevolje svakog dana, 2001

Uloge: Vincent Gallo, Tricia Vessey, Béatrice Dalle, Alex Descas, Florence Loiret Caille

Shane i June mladi su američki bračni par koji je iz Denvera stigao u Pariz na medeni mjesec. Shane ima još jedan razlog posjeta Parizu, treba pomoć Léa, kolege liječnika s kojim je nekoć radio na istraživanjima libida i koji je u međuvremenu odbačen od znanstvene zajednice, a žudi i za ponovnim susretom s Léovom zaraženom suprugom Coré. Shane boluje od iste misteriozne bolesti kao i Coré, koju Léo čuva zatočenu u kući i prikriva njezine ljubavne zločine. Naime, u objesnom biološkom eksperimentu Shane i Coré (a možda i Léo) zaraženi su istim virusom, ali za razliku od Coré koja odbacuje lijekove i u stalnom je deliriju između požude i smrti, Shane lijekovima potiskuje svoju razornu seksualnost i skriva bolest od June… 

 

nedjelja, 1.12.  u 19:00
utorak, 3.12. u 19:00
 
35 čašica ruma, 2008

Uloge: Alex Descas, Mati Diop, Nicole Dogue, Grégoire Colin, Julieth Mars Toussaint 

Nakon smrti supruge, Lionel se u potpunosti posvetio odgoju kćeri Joséphine s kojom ima blizak odnos pun ljubavi. Inženjer je vlakova, a Joséphine radi u glazbenom dućanu. Žive u zgradi u Parizu. Susjedi u stanu preko puta su starija vozačica taksija Gabrielle i mladi Noé. Gabrielle voli Lionela i prema Joséphine gaji majčinske osjećaje. Noé je pak zaljubljen u Joséphine. Ona je već odrasla i dolazi vrijeme da napusti oca. 

 

nedjelja, 1.12. u 21:00

Nénette i Boni, 1996

Uloge: Grégoire Colin, Alice Houri, Jacques Nolot , Valeria Bruni Tedeschi, Vincent Gallo

Sestra i brat Nénette i Boni su odrasli odvojeno. Njihova majka s kojom je živio devetnaestogodišnji Boni, nedavno je preminula. Petnaestogodišnja Nénette koja živi u internatu, jednog se dana pojavi na vratima Bonijeva stana. On radi kao pizza majstor, sanjari o lijepoj pekarevoj supruzi i ne želi dodatne obaveze u životu. Ljut je zbog njena nenajavljena dolaska i ne želi je pustiti kod sebe. Nénette pak skriva pravi razlog dolaska. 

 

ponedjeljak, 2.12.  u 19:00
srijeda, 4.12. u 17h

Bijeli materijal, 2009

Uloge: Isabelle Huppert , Christopher Lambert , Nicolas Duvauchelle, Michel Subor, William Nadylam

Priča o borbi neustrašive žene da sačuva plantažu i ostane u zemlji koja je očito ne želi. Tik prije berbe kave u Afici, Mariju Vial napuštaju lokalni najamni radnici. Uz radijske poruke koje pozivaju na ustanak protiv kolonijalista, sve je očitije kako se bliži građanski rat. Dok bijelci napuštaju područje, Marija je odlučna u želji da ostane zajedno s bivšim suprugom Andréom, njegovim ocem  Henrijem i sinom Manuelom. 

 
utorak, 3.12. u 21h
 
Prema Nancyju, 2002
Uljez, 2004