Dobitnik Medalje Fields za matematiku Cédric Villani u Zagrebu 3. travnja 2017.

Francuski matematičar Cédric Villani, dobitnik medalje Fields i direktor Instituta Henri-Poncaré, boraviti će u Zagrebu, u ponedjeljak 3. travnja 2017., u okviru regionalne turneje koju organizira Sveučilišna agencija za frankofoniju. Neumorni promicatelj matematike, znanosti koju želi pribliziti širokoj publici, održati će predavanja u XV-oj gimnaziji u Zagrebu i na Prirodoslovno–matematičkom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu .

Predavanje, na engleskom jeziku, na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, otvoreno za javnost, na temu « Matematika i umijetnost » održati će se u ponedjeljak 3.4.2017. u 17 h na Matematičkom odsjeku, Bijenička 30 (dvorana 003).

C.Villani je doktorirao 1998. godine na temi Boltzmanove jednadžbe a nakon toga je tijekom deset godina radio na Ecole Normale Supérieure i Sveučilištu Lyonu kao znanstvenik i predavač. Bio je gost profesor na Sveučilištima u Atlanti, Berkeleyu i Princetonu. Za svoj rad dobio je brojna priznanja izmedju ostalog i Medalju Fields, 2010. godine. Vrlo je angažiran kao glasnogovornik francuske matematičke zajednice u komunikaciji s medijima i političarima kako bi istaknuo odlučujuću ulogu matematike i školstva u današnjem društvu.

Pogledajte njegov životopis ovdje : cv-2012