Camille Bertault Quintet

Koncertna promocija albuma “Bonjour mon amour”

 Petak, 10. svibnja u 19:30, Tvornica kulture, Ul. Pavla Šubića 2

U sklopu festivala JazzHR

Camille Bertault – vokal, kompozicije

Julién Alour – truba, krilnica

Fady Farah – klavir, Rhodes, orgulje

Sylvain Romano – kontrabas, Moog, glas

Minino Garay – bubnjevi, perkusije

Zvijezda u usponu internacionalne jazz scene, Francuskinja Camille Bertault, svoje glazbeno obrazovanje započinje studijem klasičnog klavira, a potom studira i operu, kazalište i ples na konzervatoriju u Nici. S 20 godina bavi se pisanjem i nastupanjem u predstavama za djecu. Inspirirana ocem koji voli jazz, upisuje studij vokalnog jazza i improvizacije na Conservatoire de Paris. Godine 2016. uočava je njujorška izdavačka kuća Sunnyside Records, koja producira njezin prvi album En vie i uvodi je u njujoršku jazz scenu.

Tamo upoznaje Dana Tepfera, Michaela Leonharta, Jeffa Ballarda i Joea Sandersa s kojima 2018. snima svoj drugi album, Pas de Géant (Sony France, 2018.), koji dobiva izvrsne kritike. Camille potom ide na turneju diljem svijeta i objavljuje svoj treći album, Le tigre (Sony music, 2020.), a zatim Playground u suradnji s pijanistom Davidom Helbockom (ACT, 2022.).

Publici JazzHR-a Camille će predstaviti svoj najnoviji, peti album Bonjour Mon Amour (Vita Productions, 2023.), s kojim je osvojila prestižnu francusku nagradu Les Victoires du Jazz za najbolji jazz vokalni album. Udaraljke su neksus projekta, miješajući i spajajući svjetove koji nisu nužno povezani: pjesma, jazz, improvizacija, kazalište, poezija, slam pa čak i neke elektronske teksture. Stihovi su oštri, sirovi, prodorni, melankolični i smiješni, a

uključuju aktualne teme: zatvaranje, ekologija, bullying, veze, toksični ljubavnici, ovisnost o ekranima itd. U njenoj glazbi primjetni su različiti utjecaji – od Ravela, preko Theloniousa Monka, sve do Björk – iako ovaj projekt potvrđuje da je njezin  svemir osoban i jedinstven, bez da gubi groove, trans i ples. Na ovom albumu prvi put ekskluzivno okuplja glazbenike s kojima je na turneji već nekoliko godina: argentinski udaraljkaš Minino Garay, libanonski pijanist Fady Farah (s kojim se Camille upoznala na konzervatoriju prije deset godina), basist, multiinstrumentalist i skladatelj filmske glazbe Christophe ‘Disco’ Minck te kao gost na nekim pjesmama, izvrsni trubač Julien Alour.

Dva albuma dostupna su u medijateci Francuskog instituta: Bonjour Mon Amour i Le Tigre.

www.camillebertault.com