Bruno Mantovani i Pascal Touzeau na Muzičkom Biennalu Zagreb

Rendez-vous

Na 28. Muzičkom biennalu Zagreb (18. −25. travnja) jedno od ključnih skladateljskih imena bit će francuski skladatelj Bruno Mantovani, a tijekom festivala bit će izveden niz njegovih djela. Zatvaranje MBZ-a također će obilježiti francuska umjetnost – u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu 25. travnja održat će se praizvedbe dviju baletnih jednočinki pod naslovom “Kraljevi bogova” u koreografiji jednog od najpoznatijih suvremenih francuskih koreografa Pascala Touzeaua.

Muzički biennale Zagreb ove će godine posebnu pažnju posvetiti petero europskih skladatelja, među kojima je, uz Kaiju Saariaho, Michela Van der Aa, Georgea Benjamina i Thomasa Adèsa, i cijenjeni francuski skladatelj Bruno Mantovani. Mantovani (Châtillon, Hauts-de-Seine, 1974.) je studirao na Konzervatoriju CNSM te na institutu IRCAM, u Parizu. Njegova su djela ubrzo prepoznali međunarodno priznati ansambli i orkestri, a od jeseni 2010. godine ravnatelj je pariškoga konzervatorija CNSMD. Dobitnik je niza nagrada sa skladateljskih natjecanja, stipendija i rezidencija, a godine 2010. dobio je francusku titulu Viteza umjetnosti i književnosti. Mantovani redovno i dirigira, ansamblima za suvremenu glazbu te Nacionalnim orkestrom iz Lillea. Ističe kako ga zanima povezivanje glazbe i drugih umjetnosti te surađuje s romanopiscima, libretistima, kuharima, koreografima i filmašima. Njegova djela, kaže, često nastaju iz promišljanja o povijesti klasične glazbe Zapadnog kruga, ali i jazza te glazbi Istoka.

U četvrtak, 23. travnja, na svakom će se od bijenalskih koncerata moći čuti po jedno njegovo djelo – za marimbu solo, na koncertu u 11 sati (KIC); za klavirski trio, u 17 u HGZ-u; za simfonijski orkestar, na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a u velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u 19:30, te za klavir, u 22:00 (mala dvorana KDVL).

Pascal Touzeau inovativni je koreograf koji klasične plesne tehnike spaja sa suvremenim plesom. Nakon školovanja na konzervatoriju u rodnom Bordeauxu, započeo je karijeru u Operi u Bordeauxu te Baletnim kućama u Bonnu i Wiesbadenu. Godine 1992. postao je solist frankfurtskog Baleta, pod ravnanjem Williama Forsythea, te u tom angažmanu ostaje do 2001. Godine, a surađuje i na nekoliko koreografija. Godine 1992. nastupio je na jednoj od revija dizajnera Isseya Miyakea u Louvreu u Parizu, a četiri godine kasnije sudjelovao je u dokumentarcu koji je za BBC režirao Mike Figgis. Od 2009. do 2014. radio je i producirao za balet u Mainzu, kao koreograf i umjetnički direktor. Kako kaže sam Touzeau, njegova originalnost nesumnjivo leži u njegovu savršenu vladanju scenskim prostorom, koji je najprije prazan, a zatim u previranju, a uvijek zadržava određenu poetiku. Na Muzičkom biennalu Zagreb surađivat će s Baletnim ansamblom HNK u Zagrebu te kreirati koreografije na dvije posve nove skladbe koje je MBZ naručio od hrvatskih skladatelja Ivane Kiš i Tomislava Olivera. Baleti će biti praizvedeni 25. travnja.

http://www.touzeaupascal.com/

Program biennala potražite na: http://www.mbz.hr/

rendezvous_blok