Bogati francuski program na Avvantura Film Festivalu Zadar

Rendez-vous

U svome 6. izdanju koje se održava u posljednjem tjednu kolovoza priprema bogati francuski dio programa, kao plod suradnje i dio velike manifestacije “Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj”.

Francuski film tako će na ljetne pozornice zadarskoga filmskog festivala doći i kroz retrospektive značajnih autora i kroz recentne naslove, ući će i u stručne razgovore koji su dio programa Film Forum Zadar Matchmaking.

Jacquesa Demyja, velikog zaljubljenika u sliku, zvuk, romantiku prisjećamo se preko važnih naslova, među kojima je i onaj najslavniji, Cherboruški kišobrani iz 1963., ovjenčan Zlatnom palmom, dojmljiv i zbog prekrasne glazbe Michela Legranda, sjajnih francuskih glumaca poput Deneuve i drugih…

Yvesa Montanda i Simone Signoret gledamo u poznatome Le joli mai, Chrisa Markera. Prisjećamo se i 1959. kada je veliki francuski redatelj Robert Bresson snimio Džepara.

Avvantura Zadar prikazuje i Čovjeka koji vrišti redatelja Mahmat-Saleh Harouna iz 2010. s nagradom žirija iz Cannesa, Gadjo diloTonyja Gatlifa, Hadewijcha redatelja Bruna Dumonta….

Gledatelje i goste zadarskoga filmskog festivala očekuje i “ukusni” premijerni naslov Steak Revolution Francuza Francka Ribierea, uz koji se priprema i nesvakidašnji gastro događaj u suradnji s novoosnovanom Udrugom zadarskih ugostitelja.

Pa još jedan „svježi” naslov, Love Gaspara Noea, film koji je podigao pravu buru ove godine u Cannesu zbog eksplicitnih scena seksa, također stiže u Zadar.

Novi je naslov i Babai kosovskog redatelja Visara Morine u kojem je Francuska koproducent, nagrađen je u Karlovym Varyma za najbolju režiju, a bit će i dio razgovora o koprodukcijama.

Na festivalu koji od samih početaka u fokus stavlja europske koprodukcije, ali i suradnju s Francuskom kroz razne programe, razgovarat će se o tome na koji način Francuska participira u kreiranju audiovizualnih sadržaja i sebe pozicionira kao zemlju partnera, a bit će to i sjajna prilika za razgovor o konkretnim iskustvima i rezultatima hrvatsko-francuskih suradnji i koprodukcija.

Avvantura je i prvi filmski festival Istočne Europe koji je dio svoga programa ponudio i online, a sada s francuskom sales kompanijom Wide, koja kreće u distribuciju i produkciju, nastavlja dugogodišnju suradnju na platformi Eyeflick. Riječ je o platformi preko koje će se paralelno sa zadarskim kino projekcijama prikazivati filmovi na području Francuske, SAD-a i Hrvatske, pa time dati vidljivost autorima, producentima i distributerima. Bit će to i povod za još jedan okrugli stol o mogućnostima nezavisnoga filma da postigne komercijalnu eksploataciju.

Nakon što su na poziv Avvanture prvi puta posjetili Hrvatsku Michel Reilhac (tadašnji direktor ARTE Cinema), direktor Marche du Filmacanneskog festivala, Jerome Paillard i umjetnički direktor Quinzaine des Realisateurs Christophe Leparc, prvi put u Hrvatsku, na poziv direktora Avvantura Film Festivala Zadar, Sergeja Stanojkovskog, dolazi i Christian Jeune, glavni selektor filmskog festivala u Cannesu.

Avvantura Film Festival Zadar priprema i druge sadržaje u okviru Rendez-Vousa.

 

Više na: www.filmforumzadar.org