Beskrajni horizonti: umjetničko istraživanje prirode

Slike Jelene Martinović

Od 12. prosinca 2023. do 14. siječnja 2024., Francuski institut, Preradovićeva 5

Otvorenje: petak, 15. prosinca u 18 sati

“Beskrajni horizonti” izložba je koja hvata eteričnu ljepotu prirode, šuma i krajolika i slavi veličanstvenost prirodnog svijeta, istovremeno zadirući u u duboku duhovnu povezanost čovjeka i prirode.

Slike, izvedene ekspresivnim i živim akrilnim potezima, prikazuju široke krajolike koji kao da se protežu u beskonačnost. Visoka stabla sežu prema nebu, a njihove grane oblikuju zamršene uzorke na plavom nebu.

Jedna od istaknutih tema koja se istražuje u “Beskrajnim horizontima” je duhovna veza između čovječanstva i prirodnog svijeta. Umjetnica svojim potezima kistom prenosi duboko poštovanje prema prirodi, ističući simbiotski odnos čovjeka i okoliša. Svaka slika postaje portal u područje u kojem se granice između fizičkog i metafizičkog brišu, pozivajući na razmišljanje o međusobnoj povezanosti svih živih bića i zavisnosti čovjeka i prirode.

Hvatajući  kistom duhovnu energiju koja prožima prirodni svijet, umjetnica poziva gledatelja da promisli o vlastitoj povezanosti sa Zemljom.

„Beskrajni horizonti“ su slike koje pozivaju gledatelje da se ponovno povežu s uzvišenom ljepotom prirode i prepoznaju svoje mjesto unutar zamršene tapiserije ekosustava. Promatrač je potaknut da razmisli o važnosti očuvanja i njegovanja okoliša koji nas sve održava.

U svijetu u kojem nas nemilosrdni tempo modernog života često odvraća od čuda prirodnog svijeta, “Beskrajni horizonti” služe kao dirljiv podsjetnik na duboku ljepotu koja nas okružuje. Kroz vješt spoj umjetničkog izražavanja i duhovnog istraživanja, izložba nas poziva da ponovno otkrijemo našu urođenu povezanost s prirodom i nadahnjuje kolektivnu predanost očuvanju beskrajnih horizonata koji krase naš planet.

Jelena Martnović je likovna umjetnica rođena u Varaždinu 1981. godine.Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu 2006.godine u klasi profesora Ante Rašića.

Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, sudjelovala na brojnim likovnim simpozijima i radionicama u zemlji i inozemstvu od kojih bi istakla likovni simpozij u Turskoj- Cappadociji 2010. godine, te predavanje i izlaganje na Moskovskoj Akademiji povodom Olimpijade u Moskvi 2013.godine.

Od značajnijih inozemnih projekata svakako treba istaći rezidencijalni boravak na umjetničkoj radionici  „As tide“, „Heimat“, Graz, realiziran u suradnji Next Graz i fundacije Pistoletto, Biella i predavanje “Umjetnost, priroda i sport” na Moskovskom liceju povodom međunarodnog simpozija Moskovske Akademije Umetnosti i Akademije znanosti u Moskvi, 2009. godine i 2014. godine.

Radila je kao asistent i umjetnički direktor na likovnim projektima koji uključuju svjetski poznate strane i domaće umjetnike, te studente.

Vodila je brojne likovne radionice s djecom školske i predškolske dobi, od kojih bi istakla suradnju s Austrijskim kulturnim forumom i niz radionica na temu Gustava Mahlera.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb I Hrvatske  udruge likovnih umjetnika I likovnih kritičara.

www.jelena.com.hr