« A propos » : fokus na francuskoj i frankofonskoj književnosti  na 23. izdanju Sa(n)jam knjige u Istri

1. – 10. prosinca 2017. – Pula

 

Pisci Sylvain Prudhomme,  Gauz, Kaouther Adimi, Maryam Madjidi i Adrien Bosc gosti su 23. izdanja sajma Sa(n)jam knjige u Istri u okviru posebnog programa « A propos » koji odaje počast novim imenima francuske i frankofonske književnosti. Lijepa prilika za upoznati ovaj novi naraštaj pisaca i čuti njihovu viziju Francuske i današnjeg svijeta. Pozivamo vas da knjige i njihove autora potražite na platformi Culturethèque ! (www.culturetheque.com)

Više informacija o fokusu « A propos » potražite ovdje : http://www.sanjamknjige.hr/en/2017/teme/a-propos/

 

SYLVAIN PRUDHOMME

Sylvain Prudhomme

SYLVAIN PRUDHOMME (La Seyne-sur-Mer, 1979.) – francuski pisac. Odrastao je u Africi i živio u Nigeru, Burundiju, Kamerunu i Mauricijusu, što je uvelike utjecalo na teme kojima se bavi u svojim djelima. Studirao je književnost u Parizu. Od 2010. do 2012. godine vodio je Francusko-senegalsku alijansu sa sjedištem u Senegalu. Jedan je od osnivača časopisa Geste i suradnik časopisa Le Tigre, a od 2014. radi interdisciplinarne projekte u kojima surađuje s glazbenicima i koreografima. Romane objavljuje od 2007. godine. Godine 2014. časopis za kulturu Lire proglasio je roman Veliki otkrićem godine, dok je Legenda, objavljen 2016. godine, ušao u uži izbor za Veliku nagradu Francuske akademije.

 

GAUZ Gauz

GAUZ (Abidjan, 1971.) –  pisac, scenarist, dokumentarist, fotograf i urednik satiričkih novina iz Obale Bjelokosti, punim imenom Patrick Armand-Gbaka Brede. Diplomirao je biokemiju. U Francusku je stigao 1999. godine, a prvo je vrijeme bio bez papira pa je, između ostalog, radio kao noćni čuvar. U Abidjan se vratio 2011. godine. Njegov roman Čovjek-stup, u kojem se bavi afričkom zajednicom u Parizu, utjecajni je francuski časopis za kulturu Lire proglasio najboljim prvim romanom na francuskom jeziku.

 

KAOUTHER ADIMI

Adimi

KAOUTHER ADIMI (1986.) – mlada spisateljica rođena u Alžiru koja, budući da je cijelo djetinjstvo provela na relaciji Francuska – Alžir, a od 2009. živi u Parizu, za sebe kaže da ima jedan identitet, no dvije adrese, te se nalazi u permanentno izmještenoj poziciji. Godine 2011. objavila je svoj prvi roman pod nazivom L’envers des autres za koji je osvojila nagradu struke. Sljedeća dva romana, Des pierres dans ma poche (2015.) i Nos richesses (2017.), objavile su izdavačke kuće Barzakh u Alžiru i Le Seuil u Francuskoj. U Nos richesses na šarmantan način piše o gotovo zaboravljenoj knjižari u Alžiru koju je nekada vodio prvi Camusov izdavač, Francuz Edmond Charlot.

 

MARYAM MADJIDI

Madjidi2

MARYAM MADJIDI (Teheran, 1980.) – francuska spisateljica i profesorica francuskog jezika. Madjidi je s roditeljima, iranskim komunistima u bijegu od režima, stigla u Pariz 1986., a rodni je Iran ponovno posjetila tek u ljeto 2003. Diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu Sorbonne, nakon čega je predavala francuski u srednjoj školi, a kasnije živjela i radila u nekoliko država, uključujući Tursku i Kinu. Nakon povratka u Francusku podučava zatvorenike u zatvoru u Nanterreu, te maloljetne izbjeglice bez roditeljske pratnje. U svom prvom romanu, autobiografskom Marx et la poupee (Marx i lutka), piše o rodnom Teheranu, korijenima, jeziku i osjećaju (ne)pripadnosti.

 

ADRIEN BOSC

BOSC_ADRIEN__Credits_Benjamin_Colombel_2014.jpg.360x0_q85

ADRIEN BOSC (Avignon, 1986.) – francuski pisac i urednik. Osnivač je Éditions du Sous-Sol koji izdaje časopise Feuilleton, posvećenome narativnom novinarstvu, i Desports. Za svoj prvi roman Konstelacijakojega je 2016. u regiji izdala beogradska Geopoetika, ušao je u uži izbor za Goncourtove nagrade, a osvojio je i Veliku nagradu Francuske akademije za najbolji roman. U njemu se bavi sudbinama 38 slavnih, ali i anonimnih putnika aviona na relaciji Pariz-New York koji se 1949. srušio na Azorima. Upravo s tim romanom stiže na ovogodišnji Sajam.

 

Petak 1. prosinca – 18h

Predstavljanje hrvatskog izdanja knjige  « Les Grands » (« Veliki »- Vuković & Runjić) Sylvaina Prudhommea u nazočnosti autora i prevoditeljice Ursule Burger

 

Subota 2. prosinca  – 19h

Présentation de l’édition croate de  « Debout-payé » (Sandorf) autora Gauza u nazočnosti autora, prevoditeljice Nataše Medved i nakladnika Ivana Sršena

 

Nedjelja 3. prosinca – 12h

Susret na temu “Afrički pogledi na Francusku”  uz sudjelovanje francuskih pisaca Sylvaina Prudhommea i  Gauza

 

Subota 9. prosinca – 17h

Susret na temu “novih ženskih glasova u književnosti”  uz sudjelovanje spisateljica  Kaouther Adimi i Maryam Madjidi

 

Subota 9. prosinca – 18h

Predstavljanje hrvatskog izdanja knjige « Constellation» (« Konstelacije » – Geopoetika) Adriena Bosca u nazočnosti autora, nakladnika i prevoditeljice Nataše Medved.

 

Kompletni orogram Sajjma knjige u Istri : http://www.sanjamknjige.hr/en/2017/home/