Nekoliko franucuskih chefova u Šibeniku slavi mediteransku kuhinju
Festival Taste the Mediterranean – od 1. do 4. lipnja 2017. – Šibenik
Započeta 2015. povodom Festivala Francuske u Hrvatsoj « Rendez-Vous, suranja između festivala Taste the Mediterranean i francuske udruge Gourméditerranée – koja okuplja chefove s područja Marseillea – nastavlja se i na 4 izdanju festivala. Od 1. do 4. lipnja na ovom će nezaobilaznom šibenskom gastronomskom događanju, koje slavi mediteransku kuhinju u svoj njezinoj raznolikosti i bogatstvu, biti organizirani susreti, kulinarske demontracije i večere.
Chefovi Lionel Lévy i Ippei Uemura ponovno će doći podijeliti svoju starst prema ovoj kuhinji punoj sunca i boja. Odat će se počast i slasatičarstvu gostovanjem slastičarskog chefa Yoana Dessarzina iz Hotela Dieu Intercontinental u Marseilleu. Festival će imati čast ugostiti i chefa Floru Mikulu koja je na čelu restorana Auberge Flora u Parizu.
Flora Mikula odrasla je u Avignonu u provansalskom ozračju bogatom kulinarskom umjetnošću. Počinje vrlo rano kuhati usvajajući umijeća i lukavstva obiteljske kuhinje. Svoja kulinarska znanja usavršava na studiju ugostiteljstva u Avignonu. Svoje prvo stažiranje obavlja u restoranu Christian Étienne, još uvijek u Avignonu. Nakon toga kreće na dugo putovanje po svijetu (London, New York Saint-Barth, Maroko, Japan…), koje joj je omogućilo da završi svoje usavršavanje radeći s velikim francuskih chefovima i da se nametne u vrlo muškom svijetu visoke gastronomije. Zahvaljujući svojoj kreativnosti vrlo je eklektičan chef s raznobojnom kuhinjom. Vrativši se u Francusku Flora Mikula od 1996. do 2002. vodi mali provansalski restoran Les Olivades. Šireći paletu ponude otvara inventivniji i egzotičniji restoran Le Flora. Gurmanski vodič Pudlo Paris, koji cijeni « izvrsnu, učenu i laganu kuhinju » ju je 2009. proglasio chefom godine . 2012. otvara svoj vlastiti restoran na adresi boulevard Richard Lenoir u Parizu.
Lionel Lévy
Na čelu restorana hotela InterContinental u Marseilleu – Hôtel Dieu, zvjezdani chef Lionel Lévy nudi modernu i kreativnu marsejsku gastronomiju. Zaljubljenik Marseillea u njega se nastanio prije te je u njemu usavršio svoju kulinarsku umjetnost. Inventivna, znatiželjna i u stalnom pokretu, njegova kuhinja odaje počast regionalnim proizvodima. Podpredsjednik je udruge Gourméditerranée.
Ippei Uemura
Porijeklom iz Kyota, seli se u Francusku u 2003. gdje se zaljubljuje u francusku kuhinju. U 2009. otvara restoran Tabi Ne Yume, u kojemu kombinira japansku tehniku rezanja ribe s francuskom tradicijom. Član je udruge Gourmediterranee od 2013. Nedavno je dobio nagradu “mladog talenta godine” koju dodjeljuje vodič Gault&Millau .
Yoan Dessarzin
Trenutno chef-slastičar u hotelu InterContinental Marseille – Hôtel Dieu, Yoan Dessarzin radio je s najvećim francuskim zvjezdanom chefovima. Posebno cijeni kuhinju Philippea Conticinija, koji je ponovno izumio moderno slastičarstvo. Vrlo inventivan, voli se igrati s kontrastima tekstura i okusa u potrazi za subtilnom ravnotežom.
Program: TTM PROGRAM 2017
Više na: www.tastethemediterranean.eu
Stranica udrude Gourméditerranée : www.gourmediterranee.org