5. izdanje Noći ideja

Biti živ: “Biodiver-city”

30. siječnja u 17h30, RiHub, Rijeka

Preuzmite program

Bioraznolikost i očuvanje prirode rijetko su u našim mislima povezani s urbanim prostorima kao što su naši gradovi. Međutim, neke biljne i životinjske vrste uspijevaju živjeti u urbanim područjima, a širenje tih oblika života u gradu znatno doprinosi dobroj kvaliteti zraka i vode, ali i regulaciji temperature u našim gradovima. Urbana bioraznolikost može biti i izvor dobrobiti, fizičkog i psihičkog zdravlja gradskih stanovnika. Suočeni s opadanjem bioraznolikosti na globalnoj razini, prenapučenošću i rastućim zagađenjem naših gradova, mnogobrojni građani pozivaju na povratak prirode u naše životne prostore, uključujući i u gradove.

No, što mi točno znamo o urbanoj bioraznolikosti koja nas okružuje? Koje su veze između onoga što nam pruža priroda i ljudskog blagostanja? Kako arhitekti i urbanisti mogu promovirati prirodu i bioraznolikost u urbanom razvoju? Koju ulogu mogu igrati građani u smislu promicanja i zaštite urbane bioraznolikosti? Naposljetku, koje su dobre prakse vođene u Francuskoj i Hrvatskoj u cilju promišljanja o gradu kao o mjestu koje bi bilo u skladu s prirodom?

Ovo su neka od pitanja o kojima će se raspravljati tijekom ovog 5. izdanja Noći ideja koje će biti održano 30. siječnja 2020. godine u 17.30 sati u Rijeci (RiHub, Ul. Ivana Grohovca 1/a) u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj, a u suradnji s programom Green Wave Rijeke 2020, europske prijestolnice kulture. Noć ideja je inicijativa Francuskog instituta koja svake godine poziva sva mjesta kulture i znanja na pet kontinenata na zajedničko slavljenje slobodne razmjene ideja predlažući rasprave oko jedne zajedničke teme iste večeri. Tema koja je odabrana ove godine je “Biti živ”, a poziva nas na promišljanje o pitanjima ekoloških ravnoteža i odnosa čovjeka prema svijetu. Ovaj globalni događaj može se pratiti i podijeliti putem hashtaga #nightofideas.

Otvorena svima, ova rasprava će se održati na engleskom jeziku te će okupiti biologe, arhitekte i predstavnike francuskog i hrvatskog civilnog društva.

Svi oni koji to žele također će moći sudjelovati u besplatnoj vođenoj turi tijekom koje će moći otkriti ptice koje nastanjuju grad Rijeku, njihov način života i habitat. Turu organizira udruga “Biom” 31. siječnja 2020. godine od 9.30 do 11.00 sati (sastanak je ispred Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Lorenzov pro. 1, Rijeka). Molimo vas da potvrdite svoje sudjelovanje u ovoj turi prije 28. siječnja 2020. godine gospodinu Djuri Zifri: djuro.zifra@diplomatie.gouv.fr

Za korak dalje:

Pridružite nam se u utorak 4. veljače u 17h30 na konverzacijskoj radionici “Na naslovnici!” na temu urbane bioraznolikosti!

Sve informacije o radionicama potražite na našoj stranici: https://institutfrancais.hr/radionice-francuskog-instituta-u-hrvatskoj/