2. izdanje Bijele noći u subotu 1. listopada

Zagreb – subota 1. listopada – 16h-1h

Nakon velikog uspjeha prvog izdanja koje se održalo u okviru Festivala Francuske u Hrvatskoj « Rendez-vous », Zagreb ponavlja iskustvo « Bijele noći » s iznimnim programom koji gledatelje očekuje 1. listopada. Od Trg Maršala Tita do platoa Gradec preko Zrinjevca, Art parka i Studentskog centra, grad će postati galerija na otvorenom! Instalacije, igre svjetla i zvuka, street art, golema anamorfoza, projekcije, mapping i brojna druga umjetnička događanja očekuju vas na 18 lokacija u gradu od 16h do 1h ujutro.

Ovo događanje organizira grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

Cjeloviti program potražite na: http://www.infozagreb.hr/bijela-noc

Dva francuski umjetnika sudjelovati će na ovogodišnjem izdanju:

  • Etien’ – Anamorfoza – Plato Gradec

Nakon spektakularne anamorfoze kita ostvarene u 2015. godini umjetnik street arta Etien’ ponovno će na platou Gradec napraviti anamorfozu ovaj put na podu koja će nas ponovno uroniti u morski svijet!  Sa zvučnom kreacijom dizajnera zvuka Bojana Gagića nadahnutom šumovima mora, plato Gradec preobrazit će se u morski svijet!

  • Scenocosme – « Urban Lights contacts » – Park Zrinjevac

Jedinstvene kreacije dvojca Scenocosme, oblikovane su kroz različite izričaje: interaktivne instalacije, likovna umjetnost, digitalna umjetnost, zvučna umjetnost, grupni performansi, itd. Destilirajući digitlnu tehnologiju iz nje se istiskuje esencija snova i poezije, oni koriste njihov živi dio koji je osjetljiv to jest krhak.

Razvijaju pojam interaktivnosti kojim djelo egzistira i razvija se zahvaljujući tjelesnim i društvenim odnosima između gledatelja. Stvaraju iznenađujuće spojeve između tehnologije i živih ili prirodnih elemenata (biljke, ljudi, voda, drvo, kamenje…).

« Urban lights contacts », koji će biti predstavljen u paviljonu na Zrinjevcu, interaktivno je djelo u javnom prostoru, koje postavlja na scenu tijela gledatelja i preobražava ih u ljudske zvučne instrumente.

www.scenocosme.com/urban_lights_contacts_e.htm

 

 

  • «Ludi  Pierrot », Jean-Luc Godard – Rendez-vous au cinéma

Kino Europa – 21h

Ova Bijela noć bit će prilika i za drugo izdanje projekta « Rendez-vous au cinéma », organiziranog u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim cetrom, koji predstavlja vrlo lijep izbor francuskih filmova diljem Hrvatske u kinima u okviru Kino Mreže tijekom listopada. Ne propustite priliku pogledati prvi put ili ponovno jedno od remek-djela Jeana-Luca Godarda film « Ludi Pierrot » !
Sve informacije potražite na :  http://institutfrancais.hr/zagreb-fr/2e-edition-de-rendez-vous-au-cinema-le-mois-du-film-francais/?lang=fr

 

  • Večer zatvaranja Kabine L.I.R. – Medijateka Francuskog instituta  – 16h-1h

Medijateka će iznimno otvoriti svoja vrata od 16h do 1h kako bi omogućila svima onima koji to još nisu napravili da posjete književnu i digitalnu kabinu  L.I.R.

L.I.R. je imerzivna i začuđujuća instalacija koja poziva gledatelja da na nekoliko trenutaka pobjegnu od stvarnosti uranjajući u snove pisaca : posjetitelj bira knjigu, skenira bar kod i pojavljuje se hologram u liku glumca koji tijekom pet minuta čita ulomak iz knjige. Svaka knjiga je pretočena u slike, glas i glazbu.

U 19 sati ne propustite čitanje četriju glumaca Zagrebačkog kazališta mladih : Korane Serdarević, Damira Karakaša, Romana Simića i Gorana Matovića.

Sve informacije o projektu L.I.R. potražite ovdje : http://institutfrancais.hr/zagreb-fr/l-i-r-la-premiere-bibliotheque-de-babel-numerique/?lang=fr

Izvješće za medije: bijela-noc-nuit-blanche

Program: letak-bijela-noc